Veelgestelde vragen

Acute vertigo

Draaiduizelingen

21 mei 2015 | door slimgenezen
Draaiduizelingen

Acute vertigo, of meer volledig Benigne Paroxysmale Positie Vertigo, is de meest voorkomende vorm van draaiduizelingen. Het is dit type van duizelingen dat het hoofd en dus ook de patiënt helemaal doet draaien.
Soms wordt normaal stappen en rechtstaan bemoeilijkt of soms zelfs regelrecht onmogelijk maakt.


Bij deze gevallen zien we dan vaak dat de patiënt verplicht wordt enkele dagen het bed te houden en zelfs bij de minste beweging een enorme draaiing voelt opkomen, die hem zal nopen het hoofd onmiddellijk terug stil te houden.

Vaak gaat deze vorm van vertigo gepaard met oorsuizen en braken (of braakneigingen). Dit is te wijten aan een goedaardige ontsteking van het binnenoor. Deze aandoening heeft niet echt baat bij een behandeling omdat ze meestal na een week vanzelf voorbij gaat.

Bij diegenen waarbij de aanvallen langer zouden duren of te geregeld zouden terugkomen, adviseren we het volgende:

Voedingssupplementen Omschrijving Aanbevolen gebruik
Geron Werkt op de bloedsomloop van de hersenen en ook het binnenoor 3 x 30 à 50 druppels
  Brandt-Daroff oefeningen 3 x per dag 5 maal


Indien deze episode van vertigo volgde op een sinusitis of oorontsteking:

Voedingssupplement Omschrijving Aanbevolen gebruik
Rhinitis Verlicht de druk op de buizen van Eustachius (Lees artikel "Sinusitis") 3 x 30 of 50 druppels


Indien u ook een probleem met het kaakgewricht heeft: lees artikel Chronische Oorpijn.

Positie Vertigo wordt vaak verward met de ziekte van Menière.
Deze laatste vertoont inderdaad ongeveer dezelfde symptomen maar het onderscheid ligt in het feit dat Menière veel vaker terugkomt en uiteindelijk tot gehoorschade, zelfs doofheid kan leiden. Ook hiervoor raden wij Geron aan.

Oefeningen volgens Brandt-Daroff.
• Ga met gesloten ogen op de rand in het midden van uw bed zitten. Blijf een halve minuut zitten.

• Vanuit deze positie gaat u op de ene zij liggen. Doe dit in een snelle beweging (binnen 2 seconden). Hou het hoofd een halve slag gedraaid. Doe bijvoorbeeld net alsof u iemand aankijkt die ongeveer een meter van uw bed vandaan staat. Hou deze houding en het gedraaide hoofd 30 seconden aan. Waarschijnlijk voelt u zich een beetje duizelig worden.

• Kom na 30 seconden (of als de duizeligheid weg is) weer overeind.

• Vervolgens herhaalt u de oefening op de andere zijde.

• Herhaal de oefeningen vijf keer door afwisselend op de linker- en rechterzijde te gaan liggen, tot de symptomen uitdoven.

• Herhaal deze oefening drie à vijf keer per dag gedurende twee weken.

Meestal zullen de duizeligheidsklachten na enkele weken volledig verdwenen zijn.
Vaak zullen de klachten na verloop van tijd terugkeren. Dan kan de arts opnieuw het Epley-maneuver uitvoeren en/of kan u opnieuw het oefenprogramma van Brandt-Daroff uitvoeren.

Meer van Slim Genezen

  • Een continue kwelling!

    Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

  • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

    Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  • Een pot nat?

    Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen