Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Een gezwollen knie na het sporten
Terug naar overzicht

Een gezwollen knie na het sporten

Wat te doen?

10 augustus 2015 | door slimgenezen
Wat te doen?

Dit is inderdaad een heuvel waar de geneeskunde niet in alle gevallen een oplossing kan bieden. De reden hiervoor is dat bij ongeveer 1 op de 5 patiënten die na inspanning kniehydrops (vochtcollectie in een gewricht) ervaren niet meteen een duidelijke oorzaak kan gevonden worden. In de andere 80% gelukkig wel waardoor het probleem dan ook met succes kan aangepakt worden.

Het gaat dan meestal om een slijmbeursontsteking (bursitis), jichtartritis, reuma, een meniscus- of kraakbeenletsel,… En voor al deze diagnosen bestaat er een goede therapie. In het ene geval zal er medicatie opgestart worden, in andere gevallen zal een ingreep onafwendbaar lijken. Maar meestal is het probleem nadien definitief van de baan.

Er is echter één specifiek knieprobleem dat bij een medisch onderzoek vaak gemist wordt en dus ook geen goede oplossing krijgt. Ik heb het hier over 'patellofemoraal lijden'.

Klinkt natuurlijk niemand bekend in de oren, ook al zien de meeste artsen dagelijks patiënten met klachten die hieraan gelinkt kunnen worden.
Letterlijk betekent dit een probleem veroorzaakt door het conflict (vaak wrijving) van de knieschijf op het bovenbeen. Maar omdat deze aantasting op radiografieën en scans niet altijd duidelijk merkbaar is, verdwijnt ze meestal onder de radar.

Onterecht nochtans, het betreft hier tienduizenden in ons land die geen goede oplossing krijgen. Ook al kan genezing in de meeste gevallen verkregen worden op enkele maanden en dit zelfs bijna altijd zonder operatie.

Het patellofemoraal conflict kan ontstaan door artrose of na valpartijen, doch in de meeste gevallen heeft het te maken met de inplanting van de knieschijf.

Indien deze niet perfect op het bovenbeen (femur) past, zeker wanneer de patiënt niet al te sterke bovenbeenspieren heeft of te zwaarlijvig is, kan hierdoor bij de minste ontspanning ontsteking achter de knieschijf ontstaan, waardoor de knie begint te zwellen.
Dit gaat gewoonlijk na enkele dagen voorbij, maar kan even makkelijk terugkomen.

Vaak ontmoedigend voor de patiënt in kwestie! Vooral omdat de beste oplossing vaak bestaat uit het opbouwen van de quadricepspieren door te fietsen of te fitnessen.

Onze raad hierbij is: begin traag, maar oefen dagelijks een beetje en na enkele maanden zijn de meeste patiënten van dit probleem verlost.

Neem ook:

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
Pain Reduce 2 tot 4 tabletten per dag (meestal kan dit na enkele maanden gestopt worden)

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen