Veelgestelde vragen
 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

 • Wat eraan doen?

  Ook al lijken dit alledaagse klachten, je zou ervan schrikken hoeveel mensen met dit soort problemen maanden of zelfs langer rondloopt, omdat er geen oplossing gevonden wordt. Vaak probeert men eerst wat zoals een hoestfles. En als hiermee geen oplossing wordt bereikt, gaat men een aantal onderzoeken uitvoeren zoals een NKO-specialist raadplegen of een CT-scan van de sinussen. En indien dit niks oplevert, geeft men het op.

 • Heel mijn leven puffen?

  Laat ons eerlijk zijn, niet iedereen kan zijn inhalator weggooien na het overschakelen op een biologische behandeling. Alle artsen hebben wellicht in de praktijk een aantal zware astmapatiënten, waar volledig afbouwen van medicatie ronduit gevaarlijk kan zijn.

 • Astma

  Heel mijn leven puffen?

  Laat ons eerlijk zijn, niet iedereen kan zijn inhalator weggooien na het overschakelen op een biologische behandeling. Alle artsen hebben wellicht in de praktijk een aantal zware astmapatiënten, waar volledig afbouwen van medicatie ronduit gevaarlijk kan zijn.

  lees meer over astma >>
 • Haarverlies en ijzertekort

  Wat is er nu van aan?

  Niets lijkt vooral mannen zo te raken als het verlies van hun haartooi. Als ze er bovendien constant aan herinnerd worden, kan het voor sommigen zelfs tot een ware depressie lijden. En alle begrip, zeker wanneer je op te jonge leeftijd of aan een te hoog tempo de haarlijn ziet opschuiven, is dit niet iets om vrolijk van te worden. Wanneer daarenboven de mannelijke helft van de familie erg veel kaalhoofdigen telt, lijken sommigen de wanhoop nabij. Toch is er hoop!

  lees meer over haarverlies >>
 • Symptomen: verstopte neus en hoofpijn.

  Diagnose: sinusitis. Ons oordeel: vaak verkeerd!

  We moeten toegeven dat we hier een beetje overdrijven. Doch komen wekelijks patiënten bij ons over de vloer waarbij deze foute diagnose is gesteld, vaak verschillende keren. En op het eerste zicht is dit natuurlijk niet onlogisch. Sinusitis is ook het eerste waar iedereen aan denkt bij het aanhoren van dit verhaal. Maar de gevolgen kunnen niet min zijn.

  lees meer >>
 • Te hard werkende schildklier

  Of hyperthyroïdie

  Vorige week kon u onze aanbevelingen lezen bij een schildklierzwakte. Vanuit biologische hoek is dit een beter onderwerp dan het onderwerp van vandaag. Een zwak functionerende schildklier valt namelijk meestal niet op en doet er vaak (tientallen) jaren over om symptomen te veroorzaken. Bij een hyperthyroïdie is dit helemaal niet het geval. Niet alleen kan de diagnose moeilijk gemist worden, soms evolueert het zelfs naar een levensbedreigende vorm, de zogenaamde "thyreotoxische storm".

  lees meer over hyperthyroïdie >>
 • Die vervelende prikkelhoest weeral!

  Moet ik deze weer ondergaan tot het begin van de lente?

  Het is geen grote groep van mensen die elke winter weer moeten proberen door te komen met een vaak toch erg storende hoest. Maar ze lijken er erg onder te lijden. Althans dat kunnen we afleiden uit de frequentie waarmee ze ons consulteren. En zelfs na enkele geruststellende onderzoekingen en wat ondersteunende hoestmiddelen, blijven ze ons telefonisch contacteren of op raadpleging komen.

  lees meer over prikkelhoest >>
 • Wij ademen verkeerd (deel 2)

  Dit maakt ons allen ziek!

  En wij denken dat deze methode nog altijd waardevol kan zijn. Maar zoals altijd is zij wat weggedrongen door de hokuspokusverhalen waarmee de nieuwste ontwikkelingen in de ziekenhuizen vaak worden aangekondigd. Daarenboven weten we als arts maar al te goed dat een methode die inspanningen vergt van de patiënten, meestal snel wat aanhang verliest!

  lees verder >>
 • Wij ademen verkeerd (deel 1)

  Dit maakt ons allen ziek!

  Vooraleer u denkt één of andere goeroe te horen binnenwaaien, is het toch niet de minste die dit beweert. Of liever zijn hele leven beweerd heeft. Want Professor dokter Buteyko, ondertussen overleden, was niet alleen arts in een gerenommeerd ziekenhuis in Moskou, hij was daarenboven de man die instond voor de voorbereiding van de kosmonauten voor hun trip naar de maan. Hij was zo briljant dat hij vrij snel tot generaal in het Russisch leger opklom.

  lees verder >>
 • De grote lijnen van de ontgiftingskuur nog eens op een rijtje!

  Met deze richtlijnen gaat u ook de integrale gezondheid ten goede komen, met in het bijzonder ondersteuning van hart en vaatstelsel, het verminderen van het risico op kanker en vooral efficiënte aanpak van auto-immuunziekten een (waarschijnlijk de enige bestaande).

  lees meer over ontgiftingskuur >>
 • Een stoorveld

  Is dat niet voor gestoorden?

  Het begrip stoorzender of stoorveld komt uit de Neuraaltherapie. Van oorsprong Duits en verder uitgewerkt met de bedoeling ongeneeslijke pijnen aan te pakken. Maar naarmate de ervaring van de artsen toenam, zag men ook hoopgevende tekens bij de behandeling van andere aandoeningen. Het basisidee hierachter zegt dat het lichaam bepaalde ziekten of ongemakken niet kan aanpakken omdat een stoorveld dit verhindert.

  lees meer over stoorvelden >>
 • Startschema

  Voor alle allergieën!

  Op deze manier kan u dus uw allergieprobleem aanpakken. Indien u al erg goed op de bestanddelen van uw eten let, of indien uw allergiestoornis eerder mild is, mag u meteen tot onze basisaanpak overgeven. Toch dienen we hier op te merken dat de resultaten hoger zullen liggen, wanneer u al onze raadgevingen opvolgt.

  lees meer over startschema >>
 • Drink ik niet te weinig?

  Als u zich deze vraag stelt, waarschijnlijk niet! Er zijn trouwens weinig wetenschappelijke argumenten om mensen aan te bevelen meer te drinken. Deze “goede raad” die ons vooral door ouders en grootouders wordt gegeven, stoelt meestal op individuele ervaringen waarbij ziekte ooit eens in verband werd gebracht met uitdroging.

  lees meer over te weinig drinken >>
 • Lukt afvallen je niet?

  Denk aan de hormoonfuncties!

  Iedereen boven de 40 hoef ik het waarschijnlijk niet te vertellen: het wordt steeds moeilijker om gewicht te verliezen. Vroeger ging het haast vanzelf, enkele weken op eten en drank letten en hop de kilo’s vlogen er af. Maar ineens begint het te dagen, we zetten uit en er enkele grammen afkrijgen lijkt soms zelfs helemaal niet te lukken. Ondanks sporten en dieet. Herkenbaar voor zij die wat ouder zijn, neen?

  lees meer over afvallen >>
 • Haarverlies

  Hoe (bijna) altijd op te lossen?

  In een ander artikel op deze site kon u al lezen welke oorzaken dienen uitgesloten te worden bij patiënten met plotse of progressieve haaruitval. In dit artikel geef ik u al de mogelijke behandelingen die op dit ogenblik in de biologische geneeskunde bekend zijn.

  lees meer over haarverlies >>
 • Buikklacht, hoofd- en spierpijnen, moeheid, slaapmoeilijkheden, concentratieproblemen of andere chronische aandoeningen.

  U kan gemakkelijk de medicatie verminderen of afbouwen!

  In elk huis staat er wel een doosje maagzuurremmers, pijnstillers, of kalmeer- en slaappillen. Het is duidelijk: we kunnen niet meer zonder medicijnen. De reden hiervoor is dat geneesmiddelen niet genezen. Zelfs niet kunnen genezen. En de reden is simpel!

  lees meer >>
 • Ozontherapie

  Onderbeenwonden bij diabetespatienten

  Ook al kan ozontherapie alleen in een dokterskabinet , willen we u graag op de hoogte houden van de meest spectaculaire ontwikkelingen in de complementaire geneeskunde. De ozonzalf voor moeilijk helende wonden kan u wel bij ons aanschaffen.

  lees meer over ozontherapie >>