Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Altijd weer een verstopte neus
Terug naar overzicht

Altijd weer een verstopte neus

Wat doe je eraan?

31 januari 2017 | door slimgenezen
Wat doe je eraan?

Wel al zeker geen misbruik maken van snelwerkende neussprays, want deze maken het probleem alleen maar erger. Niet alleen ga je hiervan steeds meer moeten gebruiken, daarenboven gaat je slijmvlies er ook van kapot.
Belangrijk bij het behandelen van een chronische neusobstructie is een aantal vragen te overlopen, om te kijken of een doorverwijzing naar een NKO-specialist niet aan te raden is.

Indien het namelijk maar één neusgat is dat altijd verstopt is, en dan nog eens hetzelfde, lijdt het geen twijfel. Mogelijks staat het neustussenschot scheef (aangeboren of na een blessure) en gaat een chirurgische ingreep mogelijks een oplossing brengen. Dit is eerder de uitzondering.

Hooikoorts is ondertussen bij iedereen goed bekend. Doch vinden we tijdens het lichamelijk onderzoek nog geregeld allergische slijmvliezen bij een patiënt die hiervan niet op de hoogte was. Neusslijmvliezen hebben de neiging enorm op te zwellen bij allergische aandoeningen en geven hierbij vaak overvloedig waterig snot af.

Uiteraard is het merendeel van de allergiepatiënten ervan op de hoogte hieraan te lijden en worden ze al jaren behandeld tegen overgevoeligheid voor bijvoorbeeld boom-of graspollen, of huisstofmijt. Toch hebben we nog af en toe iemand die na een korte kuur anti-allergische medicatie een volledig ontsloten neus krijgt. Dus allergie nooit helemaal uitsluiten.

Maar in de meeste gevallen gaat het natuurlijk niet over een scheef tussenschot of een ongekende allergie, maar wel om wat men noemt een “vasomotorische rhinitis”. In begrijpelijke termen een chronisch verstopte neus door overgevoeligheid, vaak ontstaan na een doormaken van een verkoudheid of een sinusitis.

De neus kan na een infectie bij sommige patiënten maandenlang verstopt blijven en dit het meest in de wintermaanden. Het zijn trouwens steeds dezelfde mensen die aan deze vasomotorische rhinitis lijden. Lees ook: "Vasomotorische rhinitis".

De medische verklaring ervoor is een overgevoeligheid van de slijmvliezen nadat ze in de weer zijn geweest virussen of bacteriën weg te houden of te vernietigen. Bij sommigen gaat deze verdedigingsreactie echter niet afspringen, waardoor de neus nog maanden verstopt kan blijven.

In de standaardgeneeskunde beperkt men de behandeling tot neussprays op basis van traagwerkende cortisone. Vaak is het effect echter beperkt en bij sommigen veroorzaken ze hardnekkige neusbloedingen.

Hier leest u wat wij doen :

 • Gebruik zo weinig mogelijk snelwerkende neussprays

 • Kom zo veel mogelijk buiten en zet binnen (vooral in de slaapkamer) de verwarming zo laag mogelijk

 • Probeer zelfs wat sport te doen buitenshuis. Wandel bijvoorbeeld stevig door met de mond gesloten en indien het u lukt ook nog eens met één neusgat gesloten (afwisselend dichtknijpen tijdens het wandelen). Lees ook het artikel "Wij ademen verkeerd".

 • Start begin oktober en dit tot einde maart een profylactische kuur met

Voedingssupplementen Aanbevolen gebruik
Rhinitis 2 x 30 druppels per dag
Immuumdef 2 x 30 druppels per dag


Niet alleen krijgt u hierdoor minder verkoudheden, ook gaat de neus nadien weer sneller open.

 • Laat biopunctuur toepassen: deze techniek wordt door artsen toegepast. Kleine injecties worden toegediend op acupunctuurpunten rondom neus en sinussen waardoor vaak een geweldige resultaat wordt verkregen.

 • In de meest hardnekkige gevallen geven wij een kuur LABO’LIFE 2L XFS : 1 gelule openen en de korrels opzuigen 30 minuten voor het ontbijt. Hoogwaardige homeopathische micro-immunisatie met soms verbluffende resultaten. Bekijk www.labolife.com.

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen