Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Die vervelende prikkelhoest weeral!
Terug naar overzicht

Die vervelende prikkelhoest weeral!

Moet ik deze weer ondergaan tot het begin van de lente?

18 januari 2017 | door slimgenezen
Moet ik deze weer ondergaan tot het begin van de lente?

Het is geen grote groep van mensen die elke winter weer moeten proberen door te komen met een vaak toch erg storende hoest. Maar ze lijken er erg onder te lijden. Althans dat kunnen we afleiden uit de frequentie waarmee ze ons consulteren. En zelfs na enkele geruststellende onderzoekingen en wat ondersteunende hoestmiddelen, blijven ze ons telefonisch contacteren of op raadpleging komen.

De medische benaming van een droge prikkelhoest is een “niet-productieve hoest” om reden van nasale en/of bronchiale hyperreactiviteit. Wat zoveel wil zeggen als dat deze hoest veroorzaakt wordt door een banale virale infectie (verkoudheid), waar u vaak nauwelijks ziek van bent. Doch de hoest, die u in feite moeten beschermen tegen het binnendringen van de virussen in de longen, blijft zelfs na het genezen van de infectieperiode gewoon doorgaan. Typisch is dat het altijd dezelfde personen zijn die dit overkomt, vaak ook in de familie zijn er nog kwetsbare individuen.

Factoren die een prikkelhoest faciliteren (of gemakkelijker maken) zijn: allergie, voorgaande problemen met sinussen of lagere luchtwegen, roken,…

Bij het lichamelijk onderzoek kunnen we vaak niet veel vinden, behoudens uitzonderlijk een niet opgemerkte sinusitis (waarbij de patiënt soms geen hoofdpijn heeft) of een lichte allergieaanval (waarbij het piepen/wheezen van de luchtwegen alleen optreedt bij geforceerd uitademen en dus bij een gewoon medisch onderzoek vaak wordt gemist).
Maar meestal is de buit van het lichamelijk onderzoek nihil.

Wat mogen we zeker niet vergeten!
Voor alle zekerheid zou er bij aanslepende hoest toch een radiografie van longen en sinussen moeten uitgevoerd worden, om ons te verzekeren van de afwezigheid van belangrijke afwijkingen. Maar ook hier wordt er meestal niks belangwekkends weerhouden.

Hier zetten we de belangrijkste oorzaken van een aanslepende droge hoest voor u op een rijtje:

1/ Postvirale hyperreactiviteit: een virale infectie zorgt voor de activering van het weerstandssysteem waardoor we beginnen hoesten. Door een voorlopig onopgehelderd proces blijven deze klacht voortduren, vaak gedurende maanden. Onze aanpak hiervan leest u verder in dit artikel.

2/ Sinusitis die over het hoofd werd gezien. Klassiek kent een sinusitis de triade: koorts, hoofdpijn en productie van geelgroen snot. En nu blijkt dat er in sommige gevallen geen enkele van deze symptomen ons tegemoet komt. Neen, geen enkele! En alleen een vervelende prikkelhoest krijgen we in de plaats. Om deze reden spraken we hoger reeds van de radiografie. Sinusitis behandelen en prikkelhoest verdwijnt. Anders terug naar rubriek 1.

3/ Onopgemerkt astmatiform of bronchospastisch lijden: zoals we ook hoger aanhaalden, kan een lichte storing bij het uitademen ook een langdurige prikkelhoest veroorzaken. Maar in de beginfase kan astma of bronchospasme zijn piepend uitademen dermate verbergen dat deze alleen te horen is bij erg geforceerd uitademen.

Als uw arts u dit manoeuvre niet laat uitvoeren, kan u dit alleen te weten komen na een bezoek aan de longarts. Enkele puffjes Ventolin of Duovent volstaan gelukkig in dit geval om de hoest te doen ophouden.

4/ Medicatie: van het type ACE-inhibitoren of Sartanen, allebei geneesmiddelen voor hoge bloeddruk. Na het stoppen (en vervangen door een ander bloeddrukverlagend middel) kan de hoest vrij snel afnemen.

Wat te doen bij "bronchiale hyperreactiviteit"?

Neem preventief (begin oktober):
Hierdoor heeft u veel kans geen prikkelhoest op te lopen!

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
Immuumdef 2 x 30 druppels per dag


Indien de hoest toch doorkomt, neemt u het volgende:

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
Rhinitis 3 x 30 druppels per dag
Spongia Tosta 9 CH (apotheek) 3 x 5 granules per dag
Cuprum Metallicum 9 CH (apotheek) 3 x 5 granules per dag
Drosera 9 CH (apotheek) 3 x 5 granules per dag

                    

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen