Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Drink ik niet te weinig?

3 mei 2016 | door slimgenezen

Als u zich deze vraag stelt, waarschijnlijk niet!
Er zijn trouwens weinig wetenschappelijke argumenten om mensen aan te bevelen meer te drinken. Deze “goede raad” die ons vooral door ouders en grootouders wordt gegeven, stoelt meestal op individuele ervaringen waarbij ziekte ooit eens in verband werd gebracht met uitdroging.

Nu is uitdroging of deshydratatie niet ongevaarlijk, maar dit ga je meestal niet krijgen door alleen maar te weinig te drinken. We beschikken namelijk allen over een zeer gevoelige termostaat om onze vochtbalans in evenwicht te houden. Als we minder drinken dan gewoonlijk, is dit gewoonweg omdat onze waterhuishouding nog in evenwicht is. En daarenboven zijn er ook nog eens individuele verschillen. Zo zie ik dagelijks in mijn praktijk patiënten die altijd een fles water bij de hand hebben. En anderen kunnen bijna een hele dag zonder drank!

NEEN!

Wanneer mensen moeten opgenomen worden om reden van uitdroging, is er altijd meer aan de hand. Kinderen bijvoorbeeld met hoge koorts of ontstekingen van het mondslijmvlies of maagdarmvirussen met overgeven en diarree. Bij jongvolwassenen ontstaat het vooral bij het sporten en dit dan voornamelijk gedurende lange tijd in de hitte.

Het gevaarlijkst is het eigenlijk bij ouderen, omdat hier de reservecapaciteit van de vitale organen minder groot is. Ouderen, net als jonge kinderen, zijn vaak afhankelijk van anderen om de dorst te lessen en daar moeten we met zijn allen op attent zijn.

Daarenboven hebben bejaarden ook een minder goed functionerende dorstprikkel dan volwassenen, waardoor ze vaak vergeten te drinken. In combinatie met koorts of buikloop, of samen met kalmeer- of slaappillen, kan dit inderdaad voor heel wat problemen zorgen. Meestal begint het met sufheid en lage bloeddruk om soms te eindigen met valpartijen en nierstoornissen.

De enige personen waarvoor meer drinken een geldige medische raad kan zijn, zijn diegenen met problemen van de urinewegen, zoals blaasontstekingen of nierstenen.
In alle andere gevallen: Kijk naar de kleur van de urine. Indien deze ook overdag even donker blijft als de eerste ochtendurine, dan zou je beter wat meer drinken.

Maar anders, laat u gerust leiden door uw dorstgevoel. Alleen wanneer u welbepaalde medicijnen neemt, of bij kinderen of bejaarden, kan u gerust vertrouwen op uw dorstgevoel.

Meer van Slim Genezen

  • Een continue kwelling!

    Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

  • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

    Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  • Een pot nat?

    Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen