Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Fasciitis plantaris of hielspoor.
Terug naar overzicht

Fasciitis plantaris of hielspoor.

Een continue kwelling!

13 juli 2017 | door slimgenezen
Een continue kwelling!

Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

Redenen hiervoor zijn de gebrekkige regionale bloedsomloop, het traag aan de oppervlakte komen van lang bestaande afwijkingen, de vaak vooraf bestaande mankementen aan het gangpatroon, en de onmogelijkheid om voet of hiel langdurig te ontlasten. Dit laatste werd trouwens vroeger door gipsverbanden uitvoerig geprobeerd. Doch inmiddels ook niet meer aangewend, om reden van weinig succes.

Wat werkt dan wel?

Hier volgt onze strategie:

1. Biopunctuur  

Zoals u ongetwijfeld begrepen hebt, zijn wij grote fans van injecties. Niet met cortisone (uitzonderlijk mag het, maar doet vaak meer kwaad dan goed) maar wel met natuurlijke middelen. De zogenaamde biotherapeutica zijn inspuitbare producten afkomstig van mineralen, planten en soms dierlijke extracten, allen echter homeopathisch verdund. Hierdoor zien we nooit nevenwerkingen en kunnen we desnoods de behandeling zoveel als noodzakelijk herhalen. De meest aangewende merken zijn:

 • Heel (Traumeel, Lymphomyosot, Discus Compositum)

 • Vitorgan (Neytroph, Neyathos)

 • Serocytol (Ten-musc, Neu-vasc, Artic)

Deze producten mogen gemengd worden, best ook met wat Procaïne 1%. Hierdoor is het wat minder pijnlijk om te infilteren, voornamelijk in de voet zijn injecties namelijk nogal ongemakkelijk.

2. Kinesitherapie of Fysiotherapie

Meestal echter niet zozeer om het letsel onderaan de voet te behandelen, maar eerder om naar uitlokkende contracturen of letsels te gaan zoeken. We zien namelijk vaak hogerop het been al wat onopgemerkte verstoringen die de hielpijn kunnen veroorzaken of onderhouden.

In de eerste plaats denken we dan aan achillespeesverkortingen en verkortingen van de kuitspieren. Maar evenzeer moet er gekeken worden naar contracturen van de hamstrings en adductoren. En uiteraard mag men mogelijke spierverzwakkingen ter hoogte van de lage rug of chronische bekkenblokkages niet miskennen, al dan niet veroorzaakt door een beenlengteverschil.

3.  Steunzolen

Aangezien dit blijkbaar op dit ogenblik de gouden standaard is geworden in de aanpak van hielspoor. Hier onze bedenkingen:

Meestal gaan de klachten niet volledig overgaan door het dragen van zolen, vaak gaan ze alleen verlichten en de voet ontlasten. Daardoor is er zeker in de meeste gevallen nog een andere therapie nodig.


Aangezien iedereen tegenwoordig steunzolen wordt voorgeschreven, horen wij natuurlijk ook die verhalen van patiënten die er meer last door krijgen en ze dus niet meer dragen. We raden in dit geval aan contact op te nemen met de podoloog of producent in de hoop door kleine aanpassingen dit euvel op te lossen.

Indien u last blijft ondervinden, denken wij dat het beter is ze niet meer te dragen. In de goede keuze van schoeisel kunnen veel mensen steunzolen vermijden. Daar zijn wij heilig van overtuigd!

Indien u reeds steunzolen draagt om reden van een andere aandoening, kan het zijn dat u toch nieuwe moet laten maken of aanpassingen laten uitvoeren. Niet alleen kan onze manier van stappen veranderen in de loop van het leven, maar zijn er ook letsels in de rest van het lichaam die invloed kunnen hebben op ons gangpatroon. En uiteraard vergeten wij dan ook nog dat het lichaamsgewicht bij sommigen wel eens de verkeerde kant durft uit te gaan.

4. Shock wave therapy of schokgolven

Prachtige therapie met minstens in 70% van de gevallen goede resultaten. Pijnlijk doch de moeite waard! U mag dan wel geen andere behandelingen ondergaan in de eerste weken nadien.

5.  Voedingssupplementen

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
Regressie 2 tot 6 per dag - tot de hevige pijn verdwenen is

 

Nadien mag er als onderhoud nog een tijdlang 1 tot 2 tabletten per dag worden doorgenomen.

Dit product bevat een 40-tal vitamines, mineralen en plantenextracten, die gecombineerd een geweldige werking hebben ter hoogte van spieren, pezen en gewrichten. Heel wat van onze patiënten met allerlei kwaaltjes nemen Regressie levenslang aan 1 à 2 per dag.

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen