Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Haarverlies en ijzertekort

Wat is er nu van aan?

21 april 2017 | door slimgenezen
Wat is er nu van aan?

Niets lijkt vooral mannen zo te raken als het verlies van hun haartooi. Als ze er bovendien constant aan herinnerd worden, kan het voor sommigen zelfs tot een ware depressie lijden. En alle begrip, zeker wanneer je op te jonge leeftijd of aan een te hoog tempo de haarlijn ziet opschuiven, is dit niet iets om vrolijk van te worden. Wanneer daarenboven de mannelijke helft van de familie erg veel kaalhoofdigen telt, lijken sommigen de wanhoop nabij. Toch is er hoop!

We geven het ook meteen toe, niet alle haarverlies is te vermijden. De jonge mannen die erg vroeg –vaak voor de leeftijd van 20 – de haren zien dunner worden, kunnen we niet beloven dat ze een weelderige dos gaan blijven behouden tot aan pensioenleeftijd. We kunnen dit probleem op een biologische wijze meestal niet opgelost krijgen, omdat de agressiviteit van het haarprobleem hier te groot is.

De achterliggende oorzaak achter deze Alopecia Androgenetica is altijd een te grote omzetting van testosterone naar dihydrotestosterone waardoor haar overal op het lichaam verschijnt – het zijn meestal ook erg viriel uitziende mannen – behalve op de kruin. We raden onze patiënten die hier iets willen aan doen dan ook een dermatoloog of anti-aging dokter te consulteren. Meestal werkt Finasteride bij deze jongens erg goed, soms verkiest men wat extra testosteron en schildklierhormoon toe te voegen aan het schema. Bij goed gemotiveerde patiënten zien we na ongeveer 18 maanden vaak erg bevredigende resultaten, met een gelukkige jongeman als gevolg.

Maar in dit hoofdstuk willen we het over een ander vraagstuk hebben. Dit van de iets oudere man of vrouw die ons komt klagen over verspreid haarverlies dat al maanden duurt en waar geen andere aanleiding voor te vinden is.
Een trucje om de omkeerbaarheid van haarverlies te onderkennen is vragen of de mensen ook veel haren in de douche of op het hoofdkussen zien belanden.
Wanneer dit het geval is, is dit vaak een erg goed teken!

Het is namelijk een signaal dat er versnelde haaruitval aanwezig is, meestal zonder de haarwortels te beschadigen. We zien dit fenomeen dus vaak bij de oplosbare gevallen van alopecia zoals bij of na zwangerschap, door cortisonegebruik, bij chemo,... Wanneer de dunner wordende scalpharen echter het eerste teken zijn, zonder overduidelijke haren in de omgeving, is het vaak een teken van afsterven van haarwortels zoals hierboven in het eerste hoofdstuk beschreven.

Maar wat erg vaak miskend wordt bij haarverlies is invloed van mineralen en vitaminetekorten. Vooral een gebrek aan ijzer en vitamine B12 zien we erg vaak voorkomen bij patiënten die ons komen consulteren om reden van haaruitval.
Ofwel wordt het verband onderschat en krijgt de patiënt de raad van enkele weken ijzertabletten bij te nemen en dat “het dan wel zal overgaan”, ofwel onderschat men de impact ervan helemaal en legt men de connectie helemaal niet.

Dit probleem zien we dan weer erg vaak opduiken bij vrouwen. Deze zijn namelijk veel gevoeliger dan mannen aan ijzertekort omdat ze meestal maandelijks door de regels een kostbare hoeveelheid ijzer verliezen en vaak ook minder grote vleeseters zijn.
Daarenboven hebben heel wat dames zich op het hardlopen of fietsen gestort, of zijn ze (soms zelfs beide!) vegetarische of veganistisch gaan eten. Geen wonder dat een grote groep hiervan op zijn minst milde tekorten vertoont.

Hier onze bevindingen:
Ijzervoorraad: best te meten aan de hand van het ferritinegehalte (minstens 60)

Erg veel vrouwen vertonen waarden minder dan 30, waardoor de haren minstens minder sterk en gezond worden. En haaruitval komt in deze groep erg vaak voor.
Dus ijzer innemen tot het ferritine minstens 60 bedraagt (kan tot een jaar duren)

Vitamine B12: ook hier is men veel te spaarzaam met de vitamientjes!

We zien waarden van 250 die als normaal worden geprotocolleerd. We gaan voor minstens 400 en hebben graag dat u de behandeling doordoet tot u aan dit getal komt. Ook dit kan maanden duren. En in een aantal gevallen moeten zelfs injecties vitamine B12 worden toegediend.

We stellen steeds natuurlijke producten voor:

Voedingssupplementen Omschrijving Aanbevolen gebruik
Ferroforte Vitamine B12 en ijzerpreparaat (vooral geschikt voor kinderen) 10 tot 15 ml per dag
Ferromax (apotheek)   1 tot 2 tabletten per dag
BE-Strong Vitamine B complex 3 tot 4 tabletten per dag

 

 

 

 

 

 

Meer van Slim Genezen

  • Een continue kwelling!

    Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

  • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

    Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  • Een pot nat?

    Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen