Veelgestelde vragen
 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

 • Wat eraan doen?

  Ook al lijken dit alledaagse klachten, je zou ervan schrikken hoeveel mensen met dit soort problemen maanden of zelfs langer rondloopt, omdat er geen oplossing gevonden wordt. Vaak probeert men eerst wat zoals een hoestfles. En als hiermee geen oplossing wordt bereikt, gaat men een aantal onderzoeken uitvoeren zoals een NKO-specialist raadplegen of een CT-scan van de sinussen. En indien dit niks oplevert, geeft men het op.

 • Heel mijn leven puffen?

  Laat ons eerlijk zijn, niet iedereen kan zijn inhalator weggooien na het overschakelen op een biologische behandeling. Alle artsen hebben wellicht in de praktijk een aantal zware astmapatiënten, waar volledig afbouwen van medicatie ronduit gevaarlijk kan zijn.

 • Mijn dokter zegt dat een verhoogde bloeddruk geen hoofdpijn veroorzaakt.

  Kent hij er wel iets van?

  Wij zijn geneigd uw dokter gelijk te geven. Bij deze arts zit u goed - menen we. We hebben graag no-nonsens vakmannen. Deze paradoxale stelling klopt natuurlijk niet in elke situatie, maar we begrijpen maar al te goed waarom hij dit zegt. Wij verklaren ons nader.

  lees meer over verhoogde bloeddruk >>
 • Vanmorgen bloeddruk rond de 180 gemeten.

  Ga ik nu doodvallen?

  Die kans is erg klein en de reden is simpel. Onze bloedvaten zijn in de meeste gevallen perfect aangepast om zulke bloeddrukken (en nog heel wat hogere) te verdragen. Wanneer we bij inspanningsproeven onze sporters voluit laten gaan, halen zij makkelijk nóg hogere waarden.

  lees meer over bloeddruk >>
 • Wanneer er teveel wind is…

  In de darmen

  Dit is voor de meeste mensen zowel lichamelijk als sociaal ongemakkelijk. Verwonderlijk genoeg is het eerste wat mensen doen wanneer ze met dit euvel worden geconfronteerd: het aanpassen van de voeding. Gelet op de frequentie waarmee we dit verhaal op onze consultaties te horen krijgen, waarschijnlijk geen erg bruikbaar advies.

  lees meer over darmen >>
 • Hoge bloeddruk

  Hoe switchen van pillen naar natuurproducten?

  We zijn erg blij met de overvloed aan gezondheidsvragen die in onze mailbox binnenkomen doch moeten we u wat geduld vragen. Het tegenovergestelde van wat we verwacht hadden is uitgekomen: we kunnen niet volgen met antwoorden! Als u onze site regelmatig blijft bezoeken, zal u merken dat we regelmatig proberen nieuwe artikels met diverse onderwerpen te posten, en we houden hierbij zeker rekening met de thematiek van de ons gestelde vragen. Dank u voor het vertrouwen!

  lees meer over een hoge bloeddruk >>
 • Duizelingen of ijlhoofdigheid?

  Hoe weet ik welke voedingssupplementen te kiezen?

  Om te weten u hoe deze klacht moet aanpakken, is het belangrijk de verschillende oorzaken op een rijtje te zetten. We vermelden natuurlijk niet de ernstige en dringende gezondheidsproblemen zoals beroerten, hoge bloeddruk, hartklachten,...

  lees meer over duizelingen >>
 • Goede resultaten door lichaamsbeweging bij stressklachten

  Maar niet elke vorm van sporten is heilzaam

  Het fysiologische mechanisme dat in gang schiet bij stress, acute zowel als chronische, is het activeren van de bijnierschorsfunctie. Hier wordt meer adrenaline en cortisol aangemaakt om het lichaam strijdvaardig te maken. Hierdoor ontstaat er meer uithouding, meer kracht en een betere concentratie om de nakende uitdaging te trotseren, of het nu een deadline op werk of een bokswedstrijd is.

  lees meer over stress >>
 • Lage bloeddruk of hypotensie

  Niet vaak een teken van ernstig lijden

  Wat wij meestal te horen krijgen van onze patiënten met betrekking tot deze vaststelling is dat deze verlaagde druk helemaal geen probleem is voor de gezondheid en zelfs goed voor het hart. Dit is maar gedeeltelijk waar!

  lees meer over hypotensie >>
 • Mijn bejaarde moeder neemt al de nodige geneesmiddelen

  Maar toch nog kleine beroerten?

  Dit is dan één van de keerzijdes van het ouder worden.

  lees meer over beroerten >>
 • Hardnekkige constipatie

  Probeer eens omega-3-vetzuren!

  Quasi dagelijks verschijnen er bewijzen voor het heilzame effect van de inname van omega-3-vetzuren op onze gezondheid. Voornamelijk bij hart- en vaatziekten en ontstekingsaandoeningen zijn er goede effecten beschreven.

  lees meer over hardnekkige constipatie >>