Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Een verzwakte schildklier

Heeft hier eigenlijk nog wel iemand geen last van?

9 februari 2017 | door slimgenezen
Heeft hier eigenlijk nog wel iemand geen last van?

Vermoedelijk is er een rage aan de gang in verschillende Feel Good magazines, waarbij de nadruk op het optimaal functioneren van de schildklier wordt gelegd. We worden namelijk dagelijks om de oren geslagen met vragen om in het bloedonderzoek extra aandacht te hebben voor de functie van deze klier. En we vinden dat het nog lang geduurd heeft.

Reeds jaren ijveren artsen uit de complementaire hoek voor een meer doorgedreven onderricht van deze halsklier aan geneeskundestudenten. Wij weten namelijk al langer dat verstoringen van de zogenaamde thyroïdfunctie vaak niet of laattijdig opgemerkt wordt bij een bloedonderzoek. Daarenboven wordt tot heden het belang van een gezonde schildklierbalans voor het algemeen welbevinden ons inziens nog niet genoeg benadrukt.

In de standaardgeneeskunde is er vooral aandacht voor de acute ontsporingen van deze hormonale functie. En dat is jammer. Want hoewel we geregeld de diagnose stellen van een acute hyperthyroïdie, is dit echt de minderheid van het hele schildklierverhaal. Nooit werd er tijdens onze studies op gewezen dat vanaf de leeftijd van 40 jaar heel wat mensen een verzwakte schildklierfunctie vertonen. Maar omdat de labogrenzen veel te breed zijn uitgetrokken (je moet al erg ziek zijn om als abnormaal bestempeld te worden), worden constant kansen gemist om patiënten met soms belangrijke klachten te hulp te schieten.
En klachten die zijn er nogal wat!

In plaats van een lijst af te drukken met symptomen die te wijten zijn aan een verzwakte schildklierfunctie, kunnen we ons de moeite besparen. Aangezien schildklierhormonen het hele lijf doorkruisen om onze cellen aan te vuren, is er bij een verminderde functie dan ook geen enkel orgaan dat hier geen hinder gaat van ondervinden. Een betere weg – en dat moeten we de anti-aging dokters al lang meegeven - bestaat er in van bij iedereen die langdurige klachten heeft de schildklierfunctie na te kijken, maar ook bij elke symptoomvrije mens vanaf de leeftijd van 30 jaar. Vooral vrouwen met kinderen moeten goed nagekeken worden.

Tekens van een verminderde schildklierfunctie: Vermoeidheid (vooral ’s morgens), bijkomen of moeilijk afvallen, kouwelijkheid vooral voeten en handen, verstopping of constipatie, verhoogde cholesterolwaarden, moeilijk zwanger geraken, haarverlies of dun haar, droge huid….

Als u deze klachten vertoont moet u zeker de schildklierfunctie via een bloedonderzoek nakijken. Beter echter is het gewoon regelmatig (1x/jaar) te doen en dan erg goed te vergelijken met de waarden van het jaar voordien. Deze verzwakking gaat zo langzaam dat ze vaak pas na jaren (of tientallen) jaren wordt opgemerkt, terwijl ze de onwetende patiënt van zijn/haar gezondheid berooft.

Indien u in uw bloedonderzoek merkt dat de schildklierfunctie elk jaar verzwakt (ook al zit ze nog binnen de normaalwaarden) kan u gerust onze raadgevingen opvolgen. U gaat bij het volgende bloedonderzoek merken dat u de kering heeft ingezet en hopelijk worden kleine en grote ongemakken snel terug beter.

Doe dit om de schildklier te ondersteunen:

 • Eet meer vis, schaal- en weekdieren

 • Gebruik zeezout

 • Neem zeewier of kleptabletten

 • REGUL HO 12 (apotheek) 3x 30 à 50 druppels per dag

 • METABO 16 (apotheek) 3x 30 à 50 druppels per dag

Beide bevatten plantenextracten ter ondersteuning van de schildklierfunctie.

Doe een controle na een 4-tal maanden. Heeft u geen beterschap? Dan kan u een doosje:

Voedingssupplement Omschrijving Aanbevolen gebruik
BIOTICS CYTOZYME PT/HPT Orgaanextract er ondersteuning van alle hormonale functies 2 tot 4 tabletten per dag

 
Met deze raadgevingen zou u normaal een normale functie moeten kunnen bereiken. Lukt het dan nog niet, dan is het mogelijk dat u toch een hormoonpreparaat moet innemen.

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen