Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Nachtelijke krampen.

Hoe tot een oplossing komen?

14 maart 2016 | door slimgenezen
Hoe tot een oplossing komen?

Dit is werkelijk een probleem dat wordt onderschat. Niet alleen omdat het de meest alledaagse activiteiten kan verstoren, tevens omdat er in vele gevallen geen klare diagnose wordt gesteld. De patiënt begint vaak vol goede moed aan een aantal diagnostische stappen om een oplossing te vinden, maar verliest nadien de drive omdat deze onderzoeken geen uitkomst blijken te bieden.

Hierdoor komt de arts niet verder dan “probeer eens dit” en laat de patiënt het uiteindelijk voor wat het is. We tekenden een analoog geval op uit de mond van een patiënte afgelopen week en dachten hiermee toch tot een oplossing te kunnen komen.

Een dame, 58 jaar oud, consulteert ons voor een totaal ander probleem maar merkt tegen het einde van de consultatie op dat ze sinds maanden sukkelt met krampachtige pijnen ter hoogte van de onderbenen, en dit uitsluitend ’s nachts. Dit is langzaam begonnen maar is steeds erger geworden. Inmiddels zo erg, dat ze er elke nacht wakker door wordt. Andere artsen deden een onderzoek van de bloedvaten (doppler) en starten een magnesiumkuur. Beiden een goede aanzet, maar niet voldoende om een accurate diagnose te stellen, nog minder om een oplossing te bieden.

Wanneer we in de geneeskunde tot een grote kans op succes willen komen, moet de diagnose kloppen.

Geen diagnose = geen oplossing!


Hiervoor gebruiken we vooral niet-technische hulpmiddelen zoals de observatie van de zieke, vraagstelling naar klachten en voorgeschiedenis (anamnese) en het klinisch onderzoek. Het zal u verbazen, maar door het goed uitvoeren van dit proces, worden meer dan ¾ van de aandoeningen gevonden en benoemd. Technische onderzoeken volgen dan soms later - in tegenstelling tot wat u denkt - in een minderheid van de artsencontacten. Niet elke klacht heeft dus een uitgebreide rits onderzoeken nodig!

Bij onze dame met de krampen kwamen we tot de volgende relevante vaststellingen:

 • Observatie: doorgezakte voeten en spataders onderbenen

 • Ondervraging: neemt Pravastatine (cholesterolremmer) en Lodoz (waterafdrijvend middel tegen hoge bloeddruk)

 • Mogelijke andere diagnosen: verstopte slagaders kan niet, want werd uitgesloten (restless legs)

En hier komt de oplossing: we hadden het vermoeden dat de geneesmiddelen deze krampen veroorzaakten. Hiervoor stelden we het volgende voor: we stopten gedurende 2 weken Pravastatine en Lodoz en zagen de krampen na enkele dagen reeds afnemen tot ze na ongeveer een week voor altijd wegbleven.

We starten met een biologische onderzoek voor deze 2 problemen in de hoop nadien geen medicatie meer te hoeven voorschrijven:

 • Verhoogde bloeddruk: Tensioreset 3 x 20 tot 3 x 50 druppels

 • Verhoogde cholesterol: Redasin 2 tabletten per dag, bij voorkeur ’s avonds

Indien de waarden van onze patiënte bij een volgende controle genormaliseerd zijn, kunnen we met deze biologische ondersteuning de risico’s volledig afdekken. Indien één van beide (cholesterol of hoge bloeddruk) niet volledig onder controle zouden zijn, kan een lichte dosis van een geneesmiddel bij ons schema worden toegevoegd. Hierdoor kunnen we er vrij zeker van zijn dat er geen krampen zullen optreden.

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen