Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Hoe weet ik of ik genoeg vitamines heb ingenomen?
Terug naar overzicht

Hoe weet ik of ik genoeg vitamines heb ingenomen?

13 oktober 2016 | door slimgenezen

Het zal u mogelijk verrassen, maar wij zijn geen grote gebruikers van vitamines. Wel geloven we nog steeds dat een gevarieerde voedingsinname garant moet staan voor een evenwichtig aanbod van alle micronutriënten. We leggen de klemtoon op gevarieerd. Hiermee bedoelen we de nadruk op eerlijke voedingsingrediënten met zo weinig mogelijk kunstmatige bewerkingen.

Kies dus voor rauw voedsel: bessen, noten, andere fruit en groenten. Eet wat gezond vet, liefst polyonverzadigde vetten of olijfolie, en liefst zo weinig mogelijk gebakken of gefrituurd. Dit om transvetten te vermijden. En verder geniet van uw eten!
Het aantal keren dat u zondigt maakt volgens ons niet zoveel uit. Als de rode lijn door uw voedingsinname maar gezond is. Daarnaast mag u gerust een junkfood eten of een nacht op de boemel gaan. Een gezond organisme moet hier tegen kunnen!

Toch zijn er steeds mensen die beroep doen op vitaminepreparaten op momenten van futloosheid. Na enkele dagen voelen ze zich dan beter. Vergissen wij ons hier of is dit het gekende placebo-effect?

We geloven wel dat in bepaalde omstandigheden vitamines nuttig en zelfs noodzakelijk kunnen zijn.
Bijvoorbeeld wanneer onderzoeken duidelijke tekorten aantonen. Zoals bij ijzer- en vitamine B-tekorten. Dit vooral bij ouderen, na bypassoperatie, intens sporten of (menstruerende) pubers.

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
Ferroforte 1 maatje per dag


Anderzijds hebben we ook al vaak gemerkt dat een totale vitamineboost wonderen kan doen in een periode van echte uitputting, zoals na een operatie of een longontsteking. Deze patiënten zijn vaak echt uitgevochten en hebben meestal een hele tijd wat minder goed kunnen eten.
 

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
Nutrimonium apotheek 1 soeplepel poeder of 1 zakje per dag

 

Dus om op onze titelvraag te antwoorden, hanteren we het volgende advies:
Kijk eerst na of er redenen zijn om vitaminetekorten te vermoeden. Dit kan door een bloedonderzoek en uw recente gezondheidstoestand te evalueren. Indien u twijfelt, kan het geen kwaad om een korte kuur vitamines te nemen (1 à 2 maanden). Indien er dan geen verbetering is, heeft het absoluut geen nut om deze verder te zetten en dient u op zoek te gaan naar een andere verklaring van uw zwaktetoestand.

En bij vitamine B is de stelregel nog eenvoudiger. Dit zou iedereen geregeld moeten innemen omdat deze zo snel verbruikt worden door het lichaam. Bijna alle stofwisselingsprocessen doen beroep op deze vitamines. Daarenboven voelen mensen dit ook. Na enkele dagen inname rapporteren ze bijna steeds een toename van de fitheid. En daarenboven is het zeer makkelijk na te gaan of u er genoeg van heeft ingenomen. De eerste plasbeurt na inname van vitamine B moet uw urine bijna fluogeel zijn. Een betere reminder bestaat er niet.
 

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
B-Strong 2 tot 5 tabletten per dag (voor alles en iedereen goed!)

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen