Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Iedereen Hernia! (deel 1)

Wanneer wel en wanneer niet opereren?

14 maart 2016 | door slimgenezen
Wanneer wel en wanneer niet opereren?

Dit gevoel overvalt ons weleens wanneer we voor de zoveelste keer MRI- en CT-SCANS aan het beoordelen zijn. Het is namelijk bekend dat in heel wat gevallen – men schat 27% - symptoomvrije en irrelevante hernia’s worden gediagnosticeerd. Dit komt er op neer dat heel wat mensen denken dat hun rugpijn veroorzaakt wordt door een hernia, terwijl het discusletsel op een ander niveau zit dan de sciaticapijn in het been doet vermoeden. Soms helemaal zelfs aan de andere kant!

In de beginjaren van de herniaheelkunde werden er dus heel wat overbodige ingrepen uitgevoerd, met een onveranderde pijnsituatie voor de patiënt tot gevolg. Geloof dus zo maar niet dat jouw rugpijn veroorzaakt wordt door een discushernia ook al vindt men op scan een discusconflict. De kans is namelijk reëel dat er een andere oorzaak is.

Hoe kan je dan op een eenvoudige manier uitvissen of het letsel dat men - misschien zonder enige klinische betekenis - op een scan terugvindt, al of niet verantwoordelijk is voor de pijn? En dit is natuurlijk van het allergrootste belang: wie wil nu een ingreep ondergaan zonder redelijke kans op beterschap nadien?

Lees verder en u gaat het begrijpen!

Het is in de meeste gevallen echt heel simpel. Een discusletsel is een letsel aan een werveltussenschijf waardoor er druk ontstaat op een zenuw. Hierdoor wordt bijna altijd uitstralingspijn veroorzaakt, die meestal tot onder de knie reikt. Tevens is de pijn meestal gelokaliseerd in één been en wordt niet zo veel beter door een andere houding aan te nemen en neemt toe bij hoesten, niezen, persen. Ook wanneer de pijn soms helemaal verdwijnt, moet u de diagnose hernia wantrouwen.

Dus denk aan een discushernia letsel bij:

 • Pijn in één been, meestal ook pijn in de bil, maar soms geen rugpijn

 • Pijn wordt erger door valsalvamanoeuvers: hoesten, niezen, persen (toilet)

 • Pijn is eigenlijk continu aanwezig, wordt niet veel beter door een goede houding te zoeken

In alle andere gevallen, dient u naar andere oorzaken op zoek te gaan.

We hebben u dus uitgelegd hoe u met redelijke kans op slagen het onderscheid kan maken tussen lage rugpijn die veroorzaakt wordt door een discus hernia of rugpijn door andere oorzaak. We denken dat het belangrijk is dat we onze patiënten die inzicht verschaffen.

Hierdoor gaan we minder tijd verliezen in de revalidatie en kunnen heel wat overbodige ingrepen en onderzoeken worden vermeden. Gelukkig zijn de meeste artsen van deze valkuil op de hoogte en kunnen bijkomende onderzoeken (zoals EMG) nog meer opheldering brengen.

Hier volgt onze succesformule voor de aanpak van lage rugpijn:

Voedingssupplementen Omschrijving Aanbevolen gebruik
Regressie Complete formule met planten, mineralen, vitamines en natuurlijke glucosamine 2 tot 6 per dag
Dorsum Vooral bij rugpijn door disc- of facetartrose 3 x 30 tot 50 druppels
Spasmus Bij alle pijnsyndromen, chronisch zowel als acuut 3 x 30 tot 50 druppels

 

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen