Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Ik blijf maar hoesten.

Niemand lijkt me te kunnen helpen.

23 maart 2016 | door slimgenezen
Niemand lijkt me te kunnen helpen.

We hebben het al in eerdere artikels geschreven. Wanneer iemand blijft hoesten, denkt men onmiddellijk aan de longen. Dit is volledig onterecht want hoest ontstaat bijna nooit in de longen en dat gaat u meteen logisch in de oren klinken!

Bij longaandoeningen wordt er inderdaad vaak gehoest, maar aangezien dit bijna uitsluitend ernstige aandoeningen betreft, komt dit in de gewone dagelijkse praktijk niet veel voor. We denken hier aan longontstekingen (pneumonie), astma, chronisch obstructief longlijden, longkanker,...

Dus als iemand ons komt consulteren voor een blijvende hoest, zullen we, zoals elk zorgvuldig arts, telkens van het ergste uitgaan en een volledig klinisch onderzoek uitvoeren van hart en longen, en hier bovenop uiteraard de nodige bijkomende technische onderzoeken zoals radiografie van de borstkas of een ECG afnemen. En ook naar medicatie vragen, de zogenaamde ACE-inhibitoren (bloeddrukverlagers) zijn wel eens oorzaak van een onopgehelderde chronische hoest.

Maar gelukkig blijft dit onderzoeksgedeelte erg vaak zonder gevolg, en dit zeker bij jongere mensen. Meestal wordt hoesten, vooral een aanslepende droge prikkelhoest, veroorzaakt door een irritatie of een infectie van de neus en sinusholten.

Na een griepje of een verkoudheid, blijven de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen vaak overgevoelig of hyperreactief achter, waardoor een (vaak onopgemerkte) neusverstopping aanleiding geeft tot langdurig hoesten.

We merken tot onze spijt daarenboven dat zelfs in ziekenhuizen eerste dure onderzoeken worden uitgevoerd alvorens men met een lampje even in de neusgaten tuurt om de zwelling van de slijmvliezen op te merken.

En wanneer we dit vastgesteld hebben, is het een koud kunstje om de echte toedracht te achterhalen. Ofwel heeft u een sinusitis, ofwel heeft u een allergie, ofwel gaat het om een overgevoeligheid na een verkoudheid, ofwel gaat het om een neustussenschotscheefstand. Zo zag ik gisteren nog iemand met een quasi volledig dichtgegroeid neusgat aan de linker zijde terwijl er op esthetisch vlak aan de neus niet veel aan te merken viel. Denk ook uitzonderlijk aan de aanwezigheid van nachtelijke maagreflux, die tijdens de slaap tot zelfs in de neus kan stromen.

Wil u chronische hoest door neusslijmvlieszwelling aanpakken of in de toekomst vermijden?

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
Rhinitis 3 x 25 tot 50 druppels


Wanneer u vaak verkouden wordt of lijdt aan een verminderde weerstand:

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
Immuundef 3 x 25 tot 50 druppels


U mag beide maandenlang blijven doornemen, en geleidelijk aan de dosis afbouwen bij beterschap.

Meer van Slim Genezen

  • Een continue kwelling!

    Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

  • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

    Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  • Een pot nat?

    Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen