Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Keelpijn en hoesten ’s ochtends
Terug naar overzicht

Keelpijn en hoesten ’s ochtends

Wat eraan doen?

9 mei 2017 | door slimgenezen
Wat eraan doen?

Ook al lijken dit alledaagse klachten, je zou ervan schrikken hoeveel mensen met dit soort problemen maanden of zelfs langer rondloopt, omdat er geen oplossing gevonden wordt. Vaak probeert men eerst wat zoals een hoestfles. En als hiermee geen oplossing wordt bereikt, gaat men een aantal onderzoeken uitvoeren zoals een NKO-specialist raadplegen of een CT-scan van de sinussen. En indien dit niks oplevert, geeft men het op.

Jammer vooral voor diegenen die eraan lijden, want het is een grote groep. En nochtans kan de oplossing niet moeilijk zijn! In een vorige bijdrage schreven we dat we voorzichtigheid prediken bij jonge kinderen en bij ouderen, omdat in beide leeftijdsgroepen de meest ernstige aandoeningen voorkomen. Hier kunnen we natuurlijk geen enkel risico nemen.
Bij kinderen moet het ernstige reflux, astma en mucoviscidose worden uitgesloten. Bij ouderen denken we in de eerste plaats aan hartfalen, longkanker of longfibrose. Dus in beide leeftijdsgroepen geven we de raad bij aanhoudende klachten zoveel mogelijk onderzoeken te passeren ten einde deze ernstige aandoeningen te kunnen uitsluiten.

Maar voor de grote groep van middelbare leeftijd kunnen we erg kort zijn. Grosso modo zijn er maar 2 oorzaken mogelijk voor deze klachten, die niet altijd door een onderzoek aan het licht kunnen worden gebracht. Hier zijn ze:

1/NKO-problemen: meest frequente oorzaak is de zogenaamde "Vasomotorische Rhinitis": de overgevoeligheid van de neusslijmvliezen (lees ook artikel ""Vasomotorische Rhinitis"). Dit is een erg veel voorkomende reden voor onophoudelijk hoesten en keelpijn in de ochtend terwijl de klassieke geneeskunde niet verder komt dan neusspoelingen al dan niet met cortisone en mogelijks nog een antibioticakuur bovenop.
Toch gaat deze nonchalante aanpak voorbij aan het feit dat heel wat mensen aan deze klacht lijden en vaak deze jaarlijks terugkeert. Wat doen wij eraan?

 • Biopunctuur: onze bekende fijne inspuitingen in de acupuntuurpunten rond de sinussen, met homeopathische middelen geven vaak een geweldig resultaat. In zoverre dat heel wat mensen deze behandeling soms maar één keer nodig hebben. En het jaar nadien komen ze in september of oktober gewoon langs voor een preventieve behandeling.

 • Immuumdef: het weerstandsverhogend plantaardig product bij uitstek. Te starten liefst voor de winter à rato van 2 x 30 druppels per dag en dit minstens gedurende 3 maanden. Vaak kan u hiermee winterinfecties voorkomen en indien ze toch doorkomen gaan ze meestal sneller voorbij en blijven de complicaties zoals neusloop en prikkelhoest meestal achterwege.

 • Labo’Life 2L EID: een hoogtechnologische micro-immunotherapie met enorm effect op de weerstand tegen infecties en ook complicaties zoals keelpijn en hoesten. Te nemen 30 minuten voor het ontbijt, 1 gelule openen en de korrels in de mond opzuigen.

2/Reflux van maagsappen in de keel: Wanneer we dit probleem aan het beschrijven zijn, overkomt het ons bijna dagelijks dat een patiënt ons antwoordt dat ze nog nooit zure oprispingen hebben gehad en dat klopt vaak ook. Het is niet omdat je deze niet merkt dat ze jouw keel niet kunnen stukbranden.

Meestal gebeurt dit ’s nachts, in de eerste uren van de slaap, en dan wordt men sowieso al niet makkelijk wakker. En daarenboven is bij velen de maag op dat moment nog ietwat gevuld waardoor er nog zuurproductie aanwezig is.

Indien deze naar boven vloeit door het neerliggen in bed en het opengaan van de maag (dikwijls door de zogenaamde maagbreuk), kan de keel niks anders doen dan slijmen maken. Hierdoor wordt de patiënt dan ’s morgens wakker met een keel vol slijm, vaak wat keelpijn, verstopte neus en hoesten. En hierdoor denken heel wat mensen dat ze permanent verkouden zijn. Dit is ook vaak de reden van de schorre keel na een avondje uit!

Doe het volgende:

 • Niet te laat eten en liefst alleen wat lichte drank of fruit. Dit verteert snel en gaat na een halfuur al verteerd zijn.

 • Zet het hoofdeinde van het bed wat hoger, zo kan het zuur niet tot in de keel.

 • Probeer overdag ook goed voor de vertering te zorgen: eet wat vaker en eet niet alle ingrediënten dooreen gemengd. Wanneer dit mogelijk is, zien we geweldige resultaten met zogenaamde gescheiden eten. Bijvoorbeeld: eerst de groenten dan het vlees en dan de aardappelen.

 • Ga niet onmiddellijk liggen na het eten en maak een wandelingetje in de plaats.
  Eet fruit en drink vóór de maaltijd.

 • Indien nodig mag er gerust medicatie worden ingenomen. PPI’s zoals Pantomed, Omeprazole geven snel verlichting maar zijn ook verslavend. We zien een grote groep mensen die deze medicatie na een start nooit meer stopt. En ze dus en heel leven doorneemt!

 • Er zijn ook biologische mogelijkheden:

Voedingssupplementen Omschrijving Aanbevolen gebruik
Colonic Plus Enzymen Spijsverteringseiwitten die ervoor zorgen dat het eten veel sneller verteert. Hierdoor is de maag sneller geledigd en stopt de zuurproductie. 3 x 1 per dag - steeds tijdens de maaltijd te nemen!
Gastricol Een plantaardig extract om de vertering te stimuleren 1 tot 2 maatlepels per dag
Zero Gas Een plantaardig extract om de darmfunctie te bevorderen. Bestrijdt opgeblazenheid, krampen, winderigheid, volheidsgevoel 1 tot 2 maatjes per dag

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen