Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Goede resultaten door lichaamsbeweging bij stressklachten
Terug naar overzicht

Goede resultaten door lichaamsbeweging bij stressklachten

Maar niet elke vorm van sporten is heilzaam

16 oktober 2015 | door slimgenezen
Maar niet elke vorm van sporten is heilzaam

En uiteindelijk is dat niet eens zo moeilijk! Het fysiologische mechanisme dat in gang schiet bij stress, acute zowel als chronische, is het activeren van de bijnierschorsfunctie. Hier wordt meer adrenaline en cortisol aangemaakt om het lichaam strijdvaardig te maken. Hierdoor ontstaat er meer uithouding, meer kracht en een betere concentratie om de nakende uitdaging te trotseren, of het nu een deadline op werk of een bokswedstrijd is.

Maar als stress chronisch wordt, zoals dit tegenwoordig bij zoveel jonge mensen het geval is, gaat de thermostaat van adrenalineproductie zichzelf stelselmatig hoger zetten. Dit simpelweg om gemakkelijker aan de hogere behoefte te kunnen voldoen, een soort automatisme.

Maar het evidente voordeel van hierdoor meer aan te kunnen, zowel mentaal als lichamelijk, gaat ook een meerkost opleveren. En deze bijkomende kost bestaat er in dat deze hoge weefselspiegels aan adrenaline heel wat lichamelijke ongemakken veroorzaken. De meest gekende zijn: hoofdpijn, vermoeide ogen, hartkloppingen, hyperventilatie, spierpijnen over het hele lichaam, prikkelbare blaas en darmen,…

Maar door op de verkeerde manier te sporten gaan deze nevenwerkingen nog toenemen. De adrenalinegevoeligheid neemt toe.

Indien u sporten kiest die te intensief of explosief zijn – we spreken hier uiteraard alleen over stressperiodes – gaat u zich misschien mentaal wel wat opgefrist voelen, maar het uiteindelijke resultaat zal altijd energieverlies opleveren. Dus geen spurtjes bij het lopen en fietsen, geen trappenlopen, geen boksen, geen touwtjespringen en zeker geen felle fitness. U gaat hierdoor net meer adrenaline aanmaken en het stressprobleem uiteindelijk verergeren.

Wat moet u doen?
3 à 4 x per week gedurende 30 minuten rustig wandelen of fietsen (hartslag tussen 90-110 per minuut). Voor de getrainde sporter zijn er geen grotere verschrikkingen, maar geloof ons, wij hebben ervaring hiermee.

Wanneer u dit enkele weken doet, zal u zich meteen meer ontspannen en minder moe voelen en kan u terug gaan sporten op het niveau dat u gewoon was. Maar het is alleen op deze manier – zonder lichaamsbeweging duurt het 2x langer – dat u deze adrenalineoverschotten weggewerkt krijgt. Alleen zo!

Daarenboven kan u er ook voor zorgen dat in tijden van stress er zo weinig mogelijk adrenaline verspild wordt:

Voedingssupplement Omschrijving Aanbevolen gebruik
Dynaforce Rhodiola rodenextract - Herstelt het evenwicht in bijnierschorsfunctie waardoor er geen overtollig adrenaline wordt aangemaakt 3 x 25 à 30 druppels, minstens 4 maanden

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen