Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Mijn dokter zegt dat een verhoogde bloeddruk geen hoofdpijn veroorzaakt.
Terug naar overzicht

Mijn dokter zegt dat een verhoogde bloeddruk geen hoofdpijn veroorzaakt.

Kent hij er wel iets van?

1 april 2016 | door slimgenezen
Kent hij er wel iets van?

Wij zijn geneigd uw dokter gelijk te geven. Bij deze arts zit u goed - menen we. We hebben graag no-nonsens vakmannen. Deze paradoxale stelling klopt natuurlijk niet in elke situatie, maar we begrijpen maar al te goed waarom hij dit zegt. Wij verklaren ons nader.

We weten uit wetenschappelijke studies en onze praktijkervaring dat de meeste mensen nauwelijks hinder ondervinden van een verhoogde bloeddruk, ook niet wanneer dit tamelijk hoog is (zelfs 19 of 20). We weten dit ook uit de inspanningsproeven bij sporters, waar deze bij maximale fietsproef vaak dergelijke bloeddrukken behalen (soms hoger) en nooit klachten hiervan vertonen.

Nu zijn er natuurlijk wel aandoeningen waar hoge bloeddruk wel hoofdpijn, duizelingen, dubbelzien,… kan veroorzaken. Zoals feochromocytoom of hypertensieve encephalopathie, waar vaak bloeddrukken boven de 24 worden gemeten.
Maar dit zijn uitzonderingen en komen hooguit enkele keren voor in een artsencarrière van 40 jaar. Dus geen zorgen hierover en het gaat hier dan wel over onuitstaanbare hoofdpijn, of hevig braken. Kortom, symptomen om zo snel mogelijk een arts te zien.

De reden waarom uw arts dit zegt is niet alleen om u gerust te stellen, maar vooral omdat hij weet dat bijna iedereen de bloeddruk thuis kan meten tegenwoordig. En de bloeddruk, zoals hartslag en ademhaling, gaat altijd op en neer. Dit onder invloed van inspanning, moment van de dag, emotie,… Dit is altijd zo bij natuurlijke dynamische processen.

En precies doordat men ongerust wordt wanneer men een verhoogde bloeddruk meet, gaat men klachten krijgen zoals hoofdpijn en duizelingen. Door de ongerustheid én niet door de bloeddruk. We zien het trouwens elke dag voor onze ogen wanneer we bloeddrukken boven de 20 meten in ons kabinet en de patiënt het niet gevoeld had!

Dus wanneer uw bloeddruk occasioneel verhoogd is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Zoals we eerder reeds berichten, is een verhoogde bloeddruk op korte termijn bijna nooit belangrijk. Indien u enkele keren verhoogde metingen doet, doet u er wel goed aan uw arts te raadplegen. Maar haast is hier bijna nooit bij nodig!

Wel is het zo dat een langdurig verhoogde bloeddruk of hypertensie, moet aangepakt worden. Zo niet, riskeert u vroegtijdige hartinfarcten en hersenberoerten. Hoe u dit moet aanpakken leest u in: Hoge Bloeddruk en Vanmorgen hoge bloeddrukken tot 180 gemeten.

Aanpak van hoge bloeddruk:

 • Rustige lichaamsbeweging: 30 minuten per dag minstens 5 x per week

 • Vermagering tot ideale gewicht (streefdoel BMI <25)

 • Zoutgebruik verminderen!

Voedingssupplementen Aanbevolen gebruik
Tensioreset 3 x 30 druppels per dag
Vitkalii complex 2 tot 4 tabletten per dag
Vitamar Plus 2 tabletten per dag

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen