Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Oorontstekingen of otitis

Kunnen we dit bij onze kinderen vermijden?

9 maart 2017 | door slimgenezen
Kunnen we dit bij onze kinderen vermijden?

Op dit ogenblik vinden we dit een erg dankbaar onderwerp. Onze wachtzaal puilt namelijk uit met zieke kinderen waarbij oorpijn vaak de hoofdklacht is. Aan de ouders onder ons hoef ik niet uit te leggen dat oorpijn verschrikkelijk kan zijn, en voornamelijk ’s nachts wanneer het het ergst wordt. Oorzaken zijn meestal een banale verkoudheid, een sinusitis en bij de zuigelingen of peuters zien we het vaak tijdens de periode van het doorkomen van de tanden, het zogenaamde dentitieproces.

Bij het klinisch onderzoek letten we er steeds op dat we duidelijk het onderscheid maken tussen een otitis media en externa. Deze laatste vorm, of gehoorgangsontsteking, komt vaker voor bij oudere kinderen en volwassen. Uitlokkers zijn dikwijls eczema of psoriasis van de gehoorgang. We zien deze infectie nogal eens na een zwempartij omdat door het water bacteriën via een kloofje in de gehoorgang kunnen binnendringen.
In dit geval bestaat een behandeling altijd uit lokale zalven met antibiotica en antischimmelpreparaten. De pijn kan hevig zijn en enkele dagen duren. Pijnstillers mogen gerust gecombineerd worden met deze zalven.

Maar deze rubriek gaat eigenlijk over de otitis media of de middenoorontsteking. Zoals u hoger kon lezen, ontstaat dit erg pijnlijk ontstekingsproces niet zomaar. Altijd moet er een verstopping optreden van de buis van eustachius waardoor de verbinding tussen neus en middenoorholte wordt afgesloten. Hierdoor wordt de luchtcirculatie verstoord en gaat het middenoor opzwellen. Dit is de verklaring van de pijn en de roodheid van het trommelvlies die de dokter opmerkt tijdens het onderzoek met de otoscoop.

Jammer genoeg zijn het dikwijls dezelfde kindjes die deze calvarietocht moeten ondergaan. Wanneer u goed opgelet heeft, kan u de reden ondertussen zelf wel raden. Om het even welke reden die de buis van eustachius kan doen verstoppen, gaat na enkele dagen in een oorontsteking uitmonden. 

Soms is de uitlokkende factor een verhoogde infectiegevoeligheid (kindjes die vaak verkouden zijn), soms een slecht werkende buis van eustachius (waarbij de oorontstekingen in de familie zitten), soms neuspoliepen. Uitzonderlijk zelfs allergie aan huisstofmijt.

Uiteraard kan elk van deze types wel een ietwat andere behandeling krijgen. De kinderen zijn vaak een halve winter ziek en krijgen te veel medicatie (pijnstillers en antibiotica). En wanneer er buisjes in het trommelvlies worden gestopt, is dit nog geen garantie op verdwijnen van snot en een lopend oortje. Hierdoor worden de pijnlijke nachten toch al vermeden.

Wat doen biologisch werkende artsen zodat onze kinderen deze pijnlijke oorontstekingen kunnen vermijden?

Zoals altijd in de geneeskunde is het van het grootste belang de juiste oorzaken te detecteren. Zo gebeurt het dat wanneer we een allergie vermoeden (of dit in de familie zit) we een proefperiode doen met een anti-allergicum. Zaditen of Ketotifeen is ouder geneesmiddel maar geeft soms verbluffende resultaten bij het vermijden van winters vol snotneuzen en ooronstekingen. Na een 6-tal weken zou u al duidelijke verbeteringen moeten opmerken. Indien zo, kan u dit gewoon de hele winter doorgeven.

Indien de neuszwellingen echter al te groot of te lang aanwezig zijn, spreken we van poliepen. In tegenstelling tot bij volwassenen loont het dikwijls de moeite deze weg te nemen. Bij volwassenen komen ze vrij snel terug, bij kinderen meestal niet.
Vaak wordt deze ingreep gecombineerd met het inbrengen van de zogenaamde Shepparddrains (buisjes in het trommelvlies) waardoor het snot of slijm gewoon door het trommelvlies kan druppen. Hierdoor is er alvast geen pijnlijk oor meer, toch kan het oor een hele winter lopen.
Zwemmen wordt dan moeilijk en uitzonderlijk volgt er nog een tweede ingreep om de vastgegroeide buisjes te verwijderen.

In de meeste gevallen echter zijn er niet zo’n pasklare oplossingen. Winters kunnen voor sommige ouders dan ook bestaan uit slapeloze nachten en overdag zoeken naar opvang voor het zieke kind. We hebben echter goede hoop dat u met ons onderstaand schema het aantal oorontstekingen en het daarmee gepaard gaande medicatiegebruik een halt zal kunnen toeroepen. Duimen maar!

Preventie van oorontstekingen bij kinderen (vanaf oktober tot eind april)

1/Rhinitis

Leeftijd Aanbevolen gebruik
Tussen 6 maanden en 1  jaar oud 10 druppels per dag oplossen in vloeistof en geven vóór de melk (niet in de fles doen, deze druppels smaken niet lekker)
Tussen 1 en 2 jaar oud 10 druppels 2 x per dag
Tussen 2 en 6 jaar oud 15 druppels 2 x per dag
Tussen 6 en 12 jaar oud 25 druppels 2 x per dag


Rhinitis is een plantaardige samenstelling ontwikkeld voor behandeling en preventie van bovenste luchtweginfecties. Hierdoor zien we meestal het aantal oorontstekingen snel afnemen bij kinderen.

2/Immuumdef                        

Leeftijd Aanbevolen gebruik
Tussen 6 maanden en 1 jaar oud 10 druppels per dag oplossen in vloeistof en geven vóór de melk (niet in de fles doen, deze druppels smaken niet lekker)
Tussen 1 en 2 jaar oud 10 druppels 2 x per dag
Tussen 2 en 6 jaar oud 15 druppels 2 x per dag
Tussen 6 en 12 jaar oud 25 druppels 2 x per dag


Deze wonderbaarlijke samenstelling bestaat uit plantaardige extracten, allen bekend omwille van hun weerstandsverhogend vermogen.

Opgepast !

Indien u beide producten zou samenvoegen- en dat raden we u ten stelligste aan – moeten wij u vragen de dosis van elke product te halveren:

  Aanbevolen gebruik
Tussen 6 maanden en 1 jaar  
Rhinitis 5 druppels per dag 
Immuundef 5 druppels per dag
Tussen 1 en 2 jaar oud   
Rhinitis 5 druppels 2 x per dag
Immuundef 5 druppels 2 x per dag
Tussen 2 en 6 jaar oud  
Rhinitis 15 druppels 1 x per dag
Immuundef 15 druppels 1 x per dag
Vanaf 6 jaar   
Rhinitis 25 druppels per dag
Immuundef 25 druppels per dag

 
Deze producten mogen samen in hetzelfde glas water toegediend worden.

3/Serolab Serocytol Suppo’s SRE (apotheek)

Antistoffen verkregen uit paardenserum, hoogtechnologische Zwitserse productie. ½ suppo om de 3 dagen gedurende 1 maand, dan 2 weken stop nadien opnieuw 1 maand behandelen.

Het lukt vaak slechts vanaf 12 jaar om een volledige suppo te gebruiken om reden van hun volume.

Meer van Slim Genezen

  • Een continue kwelling!

    Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

  • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

    Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  • Een pot nat?

    Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen