Veelgestelde vragen

Ozontherapie

Ozontherapie als behandeling?

11 mei 2015 | door slimgenezen
Ozontherapie als behandeling?

Ozontherapie maakt gebruik van ozon, een energierijke vorm van de normale atmosferische zuurstof O2. Medische ozon wordt uit zuivere zuurstof gemaakt in een ozongenerator door middel van een stille elektronische ontlading. Ozon kent vele interessante medische toepassingen. In Duitsland zijn er reeds meer dan 25.000 artsen die ozontherapie toepassen.

Opgelet: Ozontherapie wordt in tegenstelling tot in België, terugbetaald door de ziekenfondsen!

Wat zijn de vormen van ozontherapie?

 • Water: Door bigedistilleerd water gedurende een bepaalde tijd met ozon te verrijken, ontstaat ozonwater. Dit water wordt als ozontherapie gebruikt bij acne, geïnfecteerde wonden, infecties van de maag,…

 • Zalf: Door olijfolie gedurende een bepaalde tijd met ozon te verzadigen ontstaat ozonzalf. Deze ozonzalf bewaart langer dan ozonwater en kent als ozontherapie dezelfde toepassingen maar is krachtiger. De ozonbehandeling met ozonzalf is bijzonder efficiënt in het geval van doorligwonden, brandwonden, gangreen, schimmelnagels en eczeem.

 • Bloedtherapie: Hier maakt men een onderscheid tussen een grote en een kleine ozonbehandeling met eigen bloed             

 1. Grote ozonbehandeling: tussen 100-250 ml bloed wordt met ozon verrijkt en stroomt via een druppelperfuus terug in het bloed.

 2. Kleine ozonbehandeling: tussen 5-10 ml bloed wordt in een spuitje vermengd met het ozon-zuurstofmengsel en terug in de bil gespoten.

 • Begassing: Bij deze techniek wordt het te behandelen lichaamsdeel (bijvoorbeeld een slecht genezende wonde), in contact gebracht met ozon. Na de ozonbehandeling stelt men een betere doorbloeding en een snellere genezing vast.

 • Rectale insufflatie: Via een katheter wordt het ozonzuurstofgas in de darm gebracht. Deze ozonbehandeling wordt toegepast bij darmziekten, colitis en Crohn.

 • Intra-articulaire injecties: Deze ozonbehandeling wordt toegepast in de reumatologie, orthopedie en traumatologie.

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen