Veelgestelde vragen
 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

 • Wat eraan doen?

  Ook al lijken dit alledaagse klachten, je zou ervan schrikken hoeveel mensen met dit soort problemen maanden of zelfs langer rondloopt, omdat er geen oplossing gevonden wordt. Vaak probeert men eerst wat zoals een hoestfles. En als hiermee geen oplossing wordt bereikt, gaat men een aantal onderzoeken uitvoeren zoals een NKO-specialist raadplegen of een CT-scan van de sinussen. En indien dit niks oplevert, geeft men het op.

 • Heel mijn leven puffen?

  Laat ons eerlijk zijn, niet iedereen kan zijn inhalator weggooien na het overschakelen op een biologische behandeling. Alle artsen hebben wellicht in de praktijk een aantal zware astmapatiënten, waar volledig afbouwen van medicatie ronduit gevaarlijk kan zijn.

 • Constipatie of verstopping

  Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  lees meer over constipatie >>
 • Kan iemand mij alsjeblief van mijn winderigheid afhelpen?

  Een vervelend probleem waar we haast dagelijks een vraag over krijgen. En niet zozeer omdat onze patiënten zich hiervoor schamen – gelukkig is die tijd voorbij – doch wel omdat de meeste mensen (en soms ook medici) het veel te ver gaan zoeken. Onze ervaring leert ons dat het permanent vertonen van vervelende flatulentie bij gezonde mensen meestal relatief gemakkelijk op te lossen valt.

  lees meer over winderigheid >>
 • Palleodieet, macrobiotiek, vegetarisme en veganisme

  Gezond eten hoe begin ik er nu aan?

  Als artsen merken we het dagelijks! Terwijl enkele tientallen jaren geleden vitaminetekorten en ondervoeding nog medische klachten veroorzaakten in de westerse wereld, is het plaatje ondertussen helemaal omgedraaid. Het is de overvoeding die ons ziek maakt en soms nog erg snel dood ook.

  lees meer >>
 • Een verzwakte schildklier

  Heeft hier eigenlijk nog wel iemand geen last van?

  Vermoedelijk is er een rage aan de gang in verschillende Feel Good magazines, waarbij de nadruk op het optimaal functioneren van de schildklier wordt gelegd. We worden namelijk dagelijks om de oren geslagen met vragen om in het bloedonderzoek extra aandacht te hebben voor de functie van deze klier. En we vinden dat het nog lang geduurd heeft.

  lees meer over schildklier >>
 • Maagpillen vervangen door Gastricol?

  Ja hoor, geen enkel probleem! Gastricol is ons uitermate efficiënte maag- en slokdarmrecept waarmee heel wat van onze lezers er in slagen met hun PPI-behandeling te stoppen. Losec, Omeprazole, Pantomed … kunnen dus vaak de kast in. En dit is niet zo ongewoon!

  lees meer over gastricol >>
 • Allergie

  Van eczeem over hooikoorts tot astma en weer terug!

  Voor sommige families de hel, terwijl anderen er nauwelijks weet van hebben. Alles wat met allergie te maken heeft 'boomt' tegenwoordig. Sluitende verklaringen hiervoor hebben we niet, doch men heeft wel enkele vermoedens. Zo denkt men dat zowel de overvloed aan vaccinaties als het afnemen van infecties tijdens de kindertijd er mee te maken hebben. Dit mede door een evenwichtigere en rijkere voeding, en betere algemene levensomstandigheden. Hier is ongetwijfeld onze toegenomen hygiëne mee verantwoordelijk voor.

  lees meer over allergie >>
 • Allergie

  Kan astma echt in de darmen ontstaan?

  Om deze reden vooral merken we dat een groot aantal van de consultaties in onze praktijk in verband staat met allergische ziekten. En we merken dat hier geen leeftijd op staat. Zelfs bejaarden komen ons consulteren met een eerste aanval van allergie, hooikoorts of astma. Op zo’n hoge leeftijd nog een allergische aanval doen, geloof ons, dat was 20 jaar geleden niet waar.

  lees meer over astma >>
 • Ontgiften om van mijn allergie verlost te geraken

  Is dat niet voor softies?

  Indien voedingsallergie of –overgevoeligheid voor specifieke voedingsstoffen werd bewezen of wordt vermoed, moet deze stof en aanverwanten worden geëlimineerd. Tenminste wanneer dit mogelijk is! Zo is het natuurlijk iets makkelijker om aan gluten te ontsnappen dan aan een explosie van graspollen op een mooie zomerdag.

  lees meer over ontgiften >>
 • Maar ik dacht net dat brood het gezondste was?

  Allergie

  Wat betreft de trage suikers of zetmeelhoudende producten (zoals brood, pasta, aardappelen, rijst) is men ondertussen ook het geweer van schouder aan het veranderen. Niet vreemd hieraan is de enorme obesitasepidemie (die nog zal toenemen). Met brood zijn er eigenlijk heel wat problemen!

  lees meer over voedingsmiddel 'brood' >>
 • Probiotica

  De nieuwe heilige graal?

  Het verhogen van de darmimmuniteit betekent eigenlijk dat de darmcellen die deel uit maken van het immuunstelsel van het spijsverteringsstelsel (het zogenaamde GALT of Gut Associated Lymphoïd Tissue) hun taken op een efficiënte manier kunnen uitvoeren. En deze zijn voornamelijk het beschermen van het darmslijmvlies tegen indringers (virussen, bacteriën, toxische stoffen, parasieten) die met de voeding mee binnensurfen.

  lees meer over probiotica >>
 • Wanneer er teveel wind is…

  In de darmen

  Dit is voor de meeste mensen zowel lichamelijk als sociaal ongemakkelijk. Verwonderlijk genoeg is het eerste wat mensen doen wanneer ze met dit euvel worden geconfronteerd: het aanpassen van de voeding. Gelet op de frequentie waarmee we dit verhaal op onze consultaties te horen krijgen, waarschijnlijk geen erg bruikbaar advies.

  lees meer over darmen >>
 • Ik lijd aan “Irritable Bowel Syndrome” of “Spastisch Colon”.

  Ik heb werkelijk alles geprobeerd.

  Meer dan de helft van alle huisartsconsultaties hebben betrekking op problemen van het voortbewegingsstelsel en spijsvertering samen. En hier heb je zo’n klacht die bovenaan het lijstje staat. Het echte probleem met Irritable Bowel Syndrome is dat het een uitsluitingsdiagnose betreft. Het is te zeggen dat je deze diagnose niet kan bewijzen en alleen maar kan stellen bij afwezigheid van andere aandoeningen.

  lees meer over spastisch colon >>
 • Nachtelijke krampen.

  Hoe tot een oplossing komen?

  Dit is werkelijk een probleem dat wordt onderschat. Niet alleen omdat het de meest alledaagse activiteiten kan verstoren, tevens omdat er in vele gevallen geen klare diagnose wordt gesteld. De patiënt begint vaak vol goede moed aan een aantal diagnostische stappen om een oplossing te vinden, maar verliest nadien de drive omdat deze onderzoeken geen uitkomst blijken te bieden.

  lees meer over nachtelijke krampen >>
 • Goede resultaten door lichaamsbeweging bij stressklachten

  Maar niet elke vorm van sporten is heilzaam

  Het fysiologische mechanisme dat in gang schiet bij stress, acute zowel als chronische, is het activeren van de bijnierschorsfunctie. Hier wordt meer adrenaline en cortisol aangemaakt om het lichaam strijdvaardig te maken. Hierdoor ontstaat er meer uithouding, meer kracht en een betere concentratie om de nakende uitdaging te trotseren, of het nu een deadline op werk of een bokswedstrijd is.

  lees meer over stress >>
 • Buikklacht, hoofd- en spierpijnen, moeheid, slaapmoeilijkheden, concentratieproblemen of andere chronische aandoeningen.

  U kan gemakkelijk de medicatie verminderen of afbouwen!

  In elk huis staat er wel een doosje maagzuurremmers, pijnstillers, of kalmeer- en slaappillen. Het is duidelijk: we kunnen niet meer zonder medicijnen. De reden hiervoor is dat geneesmiddelen niet genezen. Zelfs niet kunnen genezen. En de reden is simpel!

  lees meer >>