Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Symptomen: verstopte neus en hoofpijn.
Terug naar overzicht

Symptomen: verstopte neus en hoofpijn.

Diagnose: sinusitis. Ons oordeel: vaak verkeerd!

11 april 2017 | door slimgenezen
Diagnose: sinusitis. Ons oordeel: vaak verkeerd!

We moeten toegeven dat we hier een beetje overdrijven. Doch komen wekelijks patiënten bij ons over de vloer waarbij deze foute diagnose is gesteld, vaak verschillende keren. En op het eerste zicht is dit natuurlijk niet onlogisch. Sinusitis is ook het eerste waar iedereen aan denkt bij het aanhoren van dit verhaal. Maar de gevolgen kunnen niet min zijn.

Er gaan soms jaren overheen tot iemand verder gaat zoeken. En dan zijn er al heel wat behandelingen geprobeerd en in het allerslechtste scenario een belangrijke aandoening gemist!

Net daarom is het zo belangrijk de diagnostiek meteen goed uit te voeren. Voor sinusitis is dit niet zo moeilijk: natuurlijk hebben de meeste patiënten dan een verstopte of loopneus, hoofdpijn uiteraard doch ook verstopte oren, hoesten en koorts. Wat de meesten vergeten is dat chronische sinusitis waarvoor men ons dan vaak komt opzoeken normaal geen hoofdpijn geeft, maar eerder problemen met een vuile neus en hoesten. En als deze klachten niet volstaan om een diagnose te stellen, kan er best een CT-scan van de sinussen worden genomen. Deze beeldvorming kan dan meteen alle twijfel wegnemen.


Maar het probleem ligt hem in de precisering van de herkomst van de hoofdpijn. Niet alleen kunnen hier veel ergere aandoeningen achter zitten, maar ook het stellen van een precieze diagnose is allerminst makkelijk.


Zo is het niet altijd evident het exacte onderscheid te maken tussen spanningshoofdpijn en migraine, of de gevolgen van een whiplashongeval jaren eerder correct in te schatten. Vaak gaat hier wat tijd overheen, maar als er twijfel bestaat moet ook hier naar de neuroloog en de scan verwezen worden.

Kortom, om op de titel van dit artikel terug te komen, hebben we het volgende advies: Wanneer beide klachten (verstopte neus + hoofdpijn) herhaaldelijk samen voorkomen, loont het de moeite andere diagnosen dan sinusitis te overwegen. Wij zijn van mening dat in het merendeel van de gevallen de diagnose van sinusitis gewoon verkeerd is.

Waar moeten we dan wel aan denken?

Wel heel eenvoudig, aan 2 afzonderlijke problemen die niets met elkaar te maken hebben. Verstopte neus wordt meestal veroorzaakt door overgevoeligheid of allergie van de neusslijmvliezen. En hoofdpijn zoals hierboven beschreven komt bijna nooit van de sinussen!

Wat doen wij?

U heeft al begrepen dat wij fan zijn van infiltraties. Maar vaak is dit de beste manier om niet alleen de patiënt al dan niet volledig van zijn klachten af te helpen, maar ook nog eens naar de toekomst toe een meer duidelijke diagnose te stellen.

Onze strategie :

 • Biopunctuurinfiltraties ter hoogte van de nek. Hierdoor krijgen we de hoofdpijn in de meeste gevallen weg. Dan weten we meteen dat de hoofdpijn niks te maken heeft met de verstopte neus.

 • Nadien gaan we het probleem van de neus aanpakken.
  Vaak volstaat enkele weken:

Voedingssupplement Omschrijving Aanbevolen gebruik
Rhinitis Plantenextract met de bedoeling verstopte neusslijmvliezen aan te pakken 3 x 30 tot 50 druppels


Lees ook: “Altijd weer een verstopte neus. Wat doe je eraan?” en “Nekklachten”

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen