Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Vasomotorische rhinitis

Chronisch een verstopte neus?

11 mei 2015 | door slimgenezen
Chronisch een verstopte neus?

Het zou u kunnen verbazen hoeveel neussprays dagelijks over de toonbank van de dorpsapotheek vliegen. Ongetwijfeld onbegrijpelijk voor de meesten onder ons. Het feit dat een permanent verstopte neus voor velen een calvarietocht betekent.

Niet alleen is een groot aantal van deze snotteraars min of meer afhankelijk gaan worden van neussprays of –druppels. Daarenboven blijken deze geneesmiddelen op termijn steeds een afnemend effect te vertonen. Daardoor moet er steeds sneller en meer gesprayd worden. Bijkomend hebben deze patiënten vaak ook nog te lijden onder hardnekkige sinusinfecties, reukverlies, snurken en slaapstoornissen, slijmen in de keel, prikkelhoest,...

Alvorens een therapievoorstel te formuleren willen we daarom liever eerst een aantal mogelijke oorzaken overlopen van wat men in de geneeskunde “Vasomotorische Rhinitis” noemt. Het is ons ondertussen duidelijk geworden dat een groot aantal van deze probleemgevallen kan verholpen worden door de onderhoudende factoren op te sporen.

Oorzaken & bijhorende oplossingen:

Indien steeds hetzelfde neusgat verstopt blijkt te zijn, neusdruppels niet erg goed werken en de neus uitwendig ook duidelijk scheef staat of ooit gebroken is. Als de NKO-arts daarenboven een voorstel heeft gedaan om te opereren bestaat de kans dat de neusopening aan één kant dermate verkleind is én dat chirurgie uiteindelijk de enige oplossing zal zijn.

Gelukkig is er vaak een andere aanpak!

In veruit het overgrote deel van deze dossiers - eigenlijk bij de meest typische voorbeelden van Vasomotorische Rhinitis - kan zonder opereren een duurzame oplossing uit de bus komen.


Het klassieke beeld van deze patiënten is het verstopt blijven van de neus na een banale verkoudheid: een veeleer normaal verschijnsel. Bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden wanneer het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur hoog kan oplopen.


Hier kan volgens ons het gebruik van neusdruppels gedurende een tweetal weken getolereerd worden. Indien langer nodig moet er echter onverbiddelijk overgeschakeld worden op langwerkende spray’s zoals Rhinocort, Flixonase, Avamys, Nasonex. We keuren het gebruik hiervan niet af maar indien na enkele weken geen verbetering ophanden lijkt zal dit probleem op deze manier nooit opgelost geraken.

Allerbelangrijkst is het uitschakelen van alle soorten irriterende factoren, zowel de interne als externe. Onze ervaring heeft ons geleerd dat hier de meeste winstkansen op een totale en blijvende genezing te rapen zijn.

De meest voorkomende irriterende factoren: roken, maagreflux, allergieën, geuren op het werk of in de keuken, airco,…

De meest miskende oorzaak van chronisch verstopte neus is ongetwijfeld Gastro-oesofagale reflux, waarbij maagzuur in de neus kan terecht komt met een chronische ontsteking van de neusslijmvliezen als gevolg.

Miskend omdat de meeste refluxpatiënten zich nauwelijks bewust zijn van dit verschijnsel, dit omdat ze vaak geen last hebben van het zuur of oprispingen. Het verband blijkt telkenmale nochtans overduidelijk na het voorstellen van een proeftherapie met  Omeprazole, Losec, Pantomed, Nexiam of andere PPI- blockers. Niet alleen ondervinden onze patiënten na enkele dagen reeds een vlottere spijsvertering  (hoewel ze hiervan voordien nooit klachten hadden!), maar tevens een verlichting van de neusklachten.


Jammer genoeg keren deze klachten na het stoppen van het geneesmiddel dikwijls meteen terug. Dit kan dus nog wat beter. Uiteraard is er een groep mensen dat deze zuurremmers nooit helemaal zal kunnen afbouwen – tot jolijt van de aandeelhouders van de farmaceutische industrie.

Vaak zijn het diegene die lijden aan een maagbreuk of Hiatus Hernia, wat kan vastgesteld worden bij gastroscopie.

In de meerderheid van de gevallen zien we gelukkig een volledige opklaring van deze klachten (zowel maag- als neusverstoringen) door een aantal eenvoudige gezondheidsregels toe te passen en hierbij een kleine selectie van biologische middelen in te nemen.

Hieronder vindt u praktische raadgevingen met betrekking tot het aanpakken van maagreflux en vergezellende neusklachten met een grote kans op blijvend succes :

 • Vermagering: net zoals bij snurken kan het vermageren met een paar kilo’s tot wonderbaarlijkeverbeteringen leiden.

 • Kleinere hoeveelheden voedsel innemen tegelijkertijd, trager eten en beter kauwen, niet ’s avonds laat eten of onmiddellijk gaan liggen na het eten (siësta), het hoofduiteinde van het bed wat hoger zetten (eventueel blokjes onder de achterstepoten van het bed plaatsen), broeksriem niet te veel aanspannen,…

Voedingssupplementen Omschrijving Aanbevolen gebruik
Colonic Plus Verteringsondersteuning 1 tablet tijdens elke maaltijd
Depurazione Ontgifting 2 à 3 maatjes per dag


Als we aan patiënten vragen of we geen rekening moeten houden met eventuele allergieën, krijgen we nogal eens het antwoord dat dit uitgesloten werd door eerdere laboratoriumtesten. Ons inziens begaat men hier een grote vergissing! En opnieuw wordt het bewijs geleverd door de proeftherapie.
Enkele dagen anti-allergische medicatie innemen volstaat om bij een aantal van deze zogenaamd niet-allergisch bevonden patiënten toch spectaculaire verbeteringen te veroorzaken. Hoe kan dit dan?

Enerzijds door het feit dat allergietesten (in het bloed of op de huid) niet onfeilbaar zijn of in het verkeerde seizoen werden afgenomen, anderzijds omdat deze geneesmiddelen ook bij niet-allergische neusverstoppingen verrassende veranderingen kunnen teweeg brengen.
In tegenstelling tot onze mening over neussprays zijn we echter hier milder.

Indien anti-allergische geneesmiddelen zoals Zyrtec, Claritine, Xyzall, Rupatall,… tot een noemenswaardige afname van de neusverstopping en slijmproductie leiden, mogen deze wél blijvend ingenomen worden. Maar uiteraard lijkt het zinvol nadien toch weer opnieuw op zoek te gaan naar de reden achter dit geneeskrachtig verband.

Voedingssupplementen Aanbevolen gebruik
Allermin (anti-allergisch plantenextract) 2 à 3 tabletten of 2 x 30 druppels per dag
Ribes Nigrum (MT anti-allergisch plantenextract) 30 à 50 druppels per dag - 5 x per week


Add. 1: Wanneer iemand plots een verstopte neus krijgt door een bepaalde geur of na het gebruiken van een bepaald voedingsmiddel kan het uiteraard ook gaan om een allergische reactie. Meestal gaat het echter niet over een echte allergie maar een pseudo-allergie (eigenlijk maakt dit voor de patiënt niet veel uit, maar fysiologisch zijn deze processen onderliggen verschillend).
Slotsom blijft toch dat deze voedingsstof of drank best een aantal maanden wordt gemeden. Zeker wanneer u onze andere voorstellen naleeft bestaat er een grote kans dat u dit middel in de toekomst opnieuw zal kunnen verdragen. Ook hier kan een gluten- en gistvrij dieet soelaas brengen.

Add. 2: In het specifieke geval van baby’s en kinderen zit het verhaal wat complexer in mekaar. Omdat hier voor het overgrote deel allergische én dus erfelijke factoren meespelen (de zogenaamde Atopie) en er daarenboven relatief meer klachten van de lagere (astma) dan van de hogere luchtwegen (neus) voorkomen, zou men de mening kunnen toegedaan zijn dat belangrijke verbeteringen moeilijk haalbaar zijn.

Niets is minder waar. U hoeft zich niet te laten ontmoedigen!Onze ervaringen leren dat het weliswaar jaren duurt voor deze overgevoeligheid helemaal verdwijnt, maar daarentegen overduidelijke verbeteringen van het gezondheidsniveau van kinderen op zeer korte termijn kunnen optreden. Hierbij is de invloed van voedingsfactoren onmiskenbaar een toegevoegde waarde. Vaak zien we spectaculaire verbeteringen door het weglaten van koemelk bij zuigelingen.

Bij oudere kinderen (vanaf 6 jaar) mag er zelfs gedurende een viertal weken een glutenvrij dieet geprobeerd worden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat producten die op de darm- en leverfunctie inwerken in dit gebied het best scoren.

Algemeen durven we zeggen dat slechts een kleine groep van de atopische kinderen geen enkel effect van onze aanpak zal ondervinden. In onze ondervinding zijn de huidklachten (atopische dermatitis of eczema) vaak het meest hardnekkig.

Voedingssupplementen Omschrijving Aanbevolen gebruik
Probactiol Immune Ondersteuning van de darmflora ½ tot 1 maatje per dag
Ribes Nigrum MT Ondersteuning van slijmvliezen 5 druppels per dag (baby's tussen 6-12 maanden). Te verhogen met 3 druppels per levensjaar met maximum van 30 druppels, slechts 5 dagen per week.
Vitamar Junior Omega-3-vetzuren 1 à 2 tabletten per dag


Eén van de grootste ongemakken in dit hele verhaal zit ongetwijfeld, en zeker bij de kleinsten onder ons, in het overvloedig gebruik van antibiotica. Zelf zijn we echter niet radicaal tegen het gebruik van antibiotica. Indien er een belangrijke bacteriële infectie wordt vastgesteld is dit namelijk de aangewezen oplossing.

Toch kan het niet de bedoeling zijn van de ene penicillinekuur naar de andere te hollen. Indien u na enkele maanden onze therapievoorstellen te hebben gevolgd nog geen verbetering vaststelt op dit gebied bestaat de mogelijkheid dat uw immuniteit verzwakt is. Vaak leidt onderstaand schema tot een verbetering hiervan.
 

Voedingssupplementen Omschrijving Aanbevolen gebruik
Immufix Betaglucaan afkomstig uit Saccharomycesgisten 1 à 2 tabletten per dag (30 minuten vóór het eten)
Immunomax Weerstandsverhogende bestanddelen verkregen uit mycelia van geselecteerde paddestoelen 1 à 2 tabletten per dag, tijdens infecties tot 5 x 3 capsules/dag
Echinamax Uitermate krachtige Echinaceatinctuur 10 - 20 druppels per keer in water, maximum 2 tot 5 x per dag
Ternimax Colostrum van biologisch gekweekte runderen 1 capsule - 1 tot 3 x per dag
Immuum Revital Immuniteitsverhogende plantencombinatie 30 à 50 druppels per dag, 5 dagen per week


Ook biopunctuur kan geweldige resultaten geven. In dit geval worden kleine inspuitingen toegediend op specifieke punten in de omgeving van de sinussen (in gelaat en mondholte). Deze therapie kan ongeacht de onderliggende redenen tot resultaten leiden. Ook door acupunctuur kunnen soortgelijke effecten verkregen worden.

Onze ervaring heeft ons geleerd dat, paradoxaal genoeg, klachten van de lagere luchtwegen zoals astma vaak sneller verbeteren na behandeling dan problemen met de neusslijmvliezen. We geven u dan ook de raad lang genoeg geduld uit te oefenen (minstens een tweetal maanden).

Uiteraard kan er geen definitieve doorbraak komen zolang u gebruik blijft maken van snelwerkende neusdruppels of –sprays. Ook het naleven van een gezonde levensstijl kan deze klachten op een verrassende wijze beïnvloeden.

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen