Veelgestelde vragen
 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

 • Wat eraan doen?

  Ook al lijken dit alledaagse klachten, je zou ervan schrikken hoeveel mensen met dit soort problemen maanden of zelfs langer rondloopt, omdat er geen oplossing gevonden wordt. Vaak probeert men eerst wat zoals een hoestfles. En als hiermee geen oplossing wordt bereikt, gaat men een aantal onderzoeken uitvoeren zoals een NKO-specialist raadplegen of een CT-scan van de sinussen. En indien dit niks oplevert, geeft men het op.

 • Heel mijn leven puffen?

  Laat ons eerlijk zijn, niet iedereen kan zijn inhalator weggooien na het overschakelen op een biologische behandeling. Alle artsen hebben wellicht in de praktijk een aantal zware astmapatiënten, waar volledig afbouwen van medicatie ronduit gevaarlijk kan zijn.

 • Te hard werkende schildklier

  Of hyperthyroïdie

  Vorige week kon u onze aanbevelingen lezen bij een schildklierzwakte. Vanuit biologische hoek is dit een beter onderwerp dan het onderwerp van vandaag. Een zwak functionerende schildklier valt namelijk meestal niet op en doet er vaak (tientallen) jaren over om symptomen te veroorzaken. Bij een hyperthyroïdie is dit helemaal niet het geval. Niet alleen kan de diagnose moeilijk gemist worden, soms evolueert het zelfs naar een levensbedreigende vorm, de zogenaamde "thyreotoxische storm".

  lees meer over hyperthyroïdie >>
 • Een verzwakte schildklier

  Heeft hier eigenlijk nog wel iemand geen last van?

  Vermoedelijk is er een rage aan de gang in verschillende Feel Good magazines, waarbij de nadruk op het optimaal functioneren van de schildklier wordt gelegd. We worden namelijk dagelijks om de oren geslagen met vragen om in het bloedonderzoek extra aandacht te hebben voor de functie van deze klier. En we vinden dat het nog lang geduurd heeft.

  lees meer over schildklier >>
 • Nog altijd moe en geradbraakt met spierpijnen bij het ontwaken.

  Slaapapnee is de boosdoener

  Het zal u niet verwonderen dat één of andere vorm van moeheid op dit ogenblik koploper is in het domein van klachten in een huisartsenpraktijk. Tot voor enkele jaren werd deze eerste plaats nog netjes gedeeld door spier-en gewrichtspijnen én bovenste luchtweginfecties. Maar sinds een tiental jaren is de balans helemaal omgeslagen in de richting van vermoeidheidsproblemen (lees ook “Uitputting” en “Altijd moe en spierpijn: Probeer dit eens!”).

  lees meer over slaapapnee >>
 • Dokter, kan u me iets voor mijn weerstand geven?

  In het merendeel van de gevallen wil de patiënt ons meedelen dat hij zich de laatste tijd niet fit voelt. Meestal gaat het om frequent ziek worden door bovenste luchtweginfecties of ontstekingen van het spijsverteringsstelsel. Toch zijn er heel wat patiënten die ons eigenlijk willen zeggen dat ze zich moe voelen en maar niet uitgerust geraken. Vaak heel verschillende verhalen maar toch gebruiken ze dezelfde woorden. Aan de slag ermee!

  lees meer over weerstand >>
 • De winter doorkomen met minder antibiotica (deel 1)

  Kan dit wel?

  De voornaamste reden waarom er meer mensen ziek worden nu is voornamelijk het feit dat de scholen terug open zijn. Hierdoor wordt de meest onderschatte broedhaard van micro-organismen, namelijk het zieke kinderlijf, bloot gesteld aan onwetende vriendjes en vriendinnetjes, waarna deze hun virusjes weer doorgeven aan mams en paps, die zo vriendelijk zijn dezen mee te nemen naar het werk.

  lees meer over antibiotica >>
 • Testosteron

  Niet langer het lelijke eendje!

  Wanneer we het woord testosteron in de mond durven nemen, denkt iedereen meteen aan seksuele prestaties of aan dopingmisbruik. We beweren niet dat dit geheel onterecht is, maar recente wetenschappelijke studies tonen ons hoe langer hoe meer de allesomvattende werking van dit mannelijk hormoon bij uitstek.

  lees meer over testosteron >>
 • Reacties gelezen over gebruik van Dynaforce bij depressie, chronische pijn, slapeloosheid

  Het lijkt blijkbaar een wondermiddel tegen alle ziekten

  Precies omdat tegenwoordig bijna iedereen door zijn energiereserves zit, behalve de lucky few, is Dynaforce ons topproduct geworden. En dat is heus niet alleen omdat het spotgoedkoop is. Neen, massa’s mensen nemen dit eerst een tijdje en staan versteld van de effecten op hun fitheid, soms na jaren lang geworsteld te hebben met één of andere vorm van vermoeidheid.

  lees meer over Dynaforce >>
 • Hoe weet ik of ik genoeg vitamines heb ingenomen?

  Het zal u mogelijk verrassen, maar wij zijn geen grote gebruikers van vitamines. Wel geloven we nog steeds dat een gevarieerde voedingsinname garant moet staan voor een evenwichtig aanbod van alle micronutriënten. We leggen de klemtoon op gevarieerd. Hiermee bedoelen we de nadruk op eerlijke voedingsingrediënten met zo weinig mogelijk kunstmatige bewerkingen.

  lees meer over vitamines >>
 • Reacties gelezen over gebruik van Dynaforce bij depressie, chronische pijn, slapeloosheid.

  Het lijkt blijkbaar een wondermiddel tegen alle ziekten

  Maar nu komt het: bij mensen met een job waar vooral mentaal werk plaatsvindt, zoals concentreren, assimileren, onthouden, plannen,… zie je dit niet. Deze mensen werken ’s avonds nog laat door. Uiteraard omdat ze vaak verantwoordelijke functies hebben, maar ook omdat ze nog kunnen. Ze hebben namelijk geen voldoende fysieke moeheid opgebouwd tijdens de dag om uitgeput genoeg te zijn om gaan te rusten of te slapen.

  lees meer over Dynaforce >>
 • Reacties gelezen over gebruik van Dynaforce bij depressie, chronische pijn, slapeloosheid.

  Het lijkt blijkbaar een wondermiddel tegen alle ziekten

  Dat is nu ook weer niet helemaal waar. Maar dat u op diverse blogs verhalen over het gebruik van Dynaforce tegenkomt over successen bij de meest diverse aandoeningen kan wel kloppen. Meer zelfs: voor ons is dit de logica zelve!

  lees meer over dynaforce >>
 • Neem je antidepressiva of anti-epileptica?

  Dan moet je steeds vitamine B bijnemen!

  Dit is al erg lang bekend, ook in de gewone geneeskunde. Maar steeds blijft men dit vergeten, op straffe van verminderd therapeutisch resultaat of een pak nevenwerkingen. Van antidepressiva (zowel de oudere als de meer recente SSRI’s) is algemeen bekend dat ze alleen kunnen werken wanneer er afdoende vitamine B in het lichaam aanwezig is.

  lees meer over vitamine B >>
 • Help!

  Na mijn hersenschudding slaag ik er zelfs niet meer in mijn valies te pakken voor een weekendje uit.

  Dit relaas – te lang om helemaal te vertellen – is een mooi voorbeeld van hoe een klein voorval een mensenleven helemaal overhoop kan halen. En dat terwijl de conventionele geneeskunde bleef beweren dat de patiënt volledig hersteld was, en de meest eenvoudige dagelijkse handeling een hele karwei werd.

  lees meer over een hersenschudding >>
 • Klierkoorts

  Fase 2

  Eerder kon u in een artikel lezen hoe wij een acute klierkoorts zouden aanpakken. Hierdoor merken we een snellere recuperatie van de ziektetoestand van onze patiënten, tegelijkertijd met een soms verbazingwekkende opklaring van de bloedresultaten.

  lees meer over klierkoorts >>
 • Klierkoorts

  Acute fase!

  Minstens 1 x per maand stellen we de diagnose acute klierkoorts of mononucleosis infectiosa. Bijna altijd zijn de patiënten adolescenten of jonge volwassenen. Meestal gaat het over een primo-infectie (de eerste keer), hoewel er ook een tweede opstoot, soms jaren later, mogelijk is.

  lees meer over klierkoorts >>
 • Ik lijd aan “Irritable Bowel Syndrome” of “Spastisch Colon”.

  Ik heb werkelijk alles geprobeerd.

  Meer dan de helft van alle huisartsconsultaties hebben betrekking op problemen van het voortbewegingsstelsel en spijsvertering samen. En hier heb je zo’n klacht die bovenaan het lijstje staat. Het echte probleem met Irritable Bowel Syndrome is dat het een uitsluitingsdiagnose betreft. Het is te zeggen dat je deze diagnose niet kan bewijzen en alleen maar kan stellen bij afwezigheid van andere aandoeningen.

  lees meer over spastisch colon >>