Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Iedereen Hernia! (deel 2)

Wanneer wel en wanneer niet opereren?

14 maart 2016 | door slimgenezen
Wanneer wel en wanneer niet opereren?

Eerder probeerden we u aan te tonen hoe u het onderscheid maakt tussen een klinisch belangrijke hernia (die moet behandeld worden, eventueel zelfs geopereerd) en een zuiver radiologische vondst, die eigenlijk geen klachten veroorzaakt. Het onderscheid wordt moeilijk in het geval van een zuiver radiologische afwijking. Waarbij de patiënt toch aan rugpijn lijdt maar dan door een andere oorzaak.

Onze taak is de behandelingsmogelijkheden met u te overlopen.

Lage rugpijn die een lange tijd aanhoudt, wordt in onze landen gelukkig altijd ernstig genomen. Meestal wordt er vroeg of laat een radiografie en bloedonderzoek uitgevoerd, vaak ook één of andere scan. Hoogst zelden worden er echt belangrijke afwijkingen geconstateerd. Toch moeten we voorzichtig zijn. Bij ouderen moeten we altijd aan ernstige afwijkingen denken, zoals een indeukingsfractuur of zelfs een kwaadaardig proces.

Bij mensen van middelbare leeftijd vinden we het meest de discus hernia als veroorzakend agens, soms ook artrose zoals de facetartrose. En bij jongeren gaat het bijna altijd om onschuldige problemen. Uitzonderlijk moet er behandeld worden zoals bij spondylolisthesis, ziekte van Bechterew of scoliose.

Maar in de meerderheid van de gevallen gaat het om pijnen veroorzaakt door spieren of gewrichtsbanden. Hoe erg pijnlijk deze ook mogen zijn, hoe lang ze ook mogen aanhouden, altijd zijn ze goedaardig en kunnen ze ook een goede afloop.

De reden waarom zoveel mensen dan blijven sukkelen met lage rugklachten is:

 1. Omdat er geen precieze diagnose wordt gesteld

 2. Omdat er bij elke rugproblematiek spierzwakte kan worden vastgesteld in één of andere spiergroep. Er moet dus anders of meer bewegen worden, zelfs gesport. En hier laten veel patiënten het afweten.

Hoe pakken we dan lage rugpijn aan? Deze raadgevingen kunnen perfect opgevolgd worden wanneer u onder behandeling staat bij een arts, dus tezelfdertijd met medicatie, infiltraties, fysio of kiné, zelfs in het geval van een ingreep.

1.Lokale infiltraties om de spierspanningen te verminderen:

 • Biopunctuur

 • Neuraaltherapie

 • Dry needling

2. Oefentherapie: begin met wandelen of fietsen, 20 à 30 minuten per dag - Na enkele weken én een goed gevoel kan er gezwommen of lichtjes gejogd worden.

We weten dat veel mensen het moeilijk hebben om deze stap te zetten. We willen er nog eens op benadrukken dat u niet veel hoeft te doen, gewoon beginnen en nadien volhouden. Zelfs bij onze zwaarste rugpatiënten zagen we soms ongelooflijke verbeteringen hierdoor.

Voedingssupplementen Omschrijving Aanbevolen gebruik
Regressie Complete formule met planten, mineralen, vitamines en natuurlijke glucosamine 2 tot 6 per dag
Dorsum Vooral bij rugpijn door disc- of facetartrose 3 x 30 tot 50 druppels
Spasmus Bij alle pijnsyndromen, chronisch zowel als acuut     3 x 30 tot 50 druppels

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen