Veelgestelde vragen
 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

 • Wat eraan doen?

  Ook al lijken dit alledaagse klachten, je zou ervan schrikken hoeveel mensen met dit soort problemen maanden of zelfs langer rondloopt, omdat er geen oplossing gevonden wordt. Vaak probeert men eerst wat zoals een hoestfles. En als hiermee geen oplossing wordt bereikt, gaat men een aantal onderzoeken uitvoeren zoals een NKO-specialist raadplegen of een CT-scan van de sinussen. En indien dit niks oplevert, geeft men het op.

 • Heel mijn leven puffen?

  Laat ons eerlijk zijn, niet iedereen kan zijn inhalator weggooien na het overschakelen op een biologische behandeling. Alle artsen hebben wellicht in de praktijk een aantal zware astmapatiënten, waar volledig afbouwen van medicatie ronduit gevaarlijk kan zijn.

 • Palleodieet, macrobiotiek, vegetarisme en veganisme

  Gezond eten hoe begin ik er nu aan?

  Als artsen merken we het dagelijks! Terwijl enkele tientallen jaren geleden vitaminetekorten en ondervoeding nog medische klachten veroorzaakten in de westerse wereld, is het plaatje ondertussen helemaal omgedraaid. Het is de overvoeding die ons ziek maakt en soms nog erg snel dood ook.

  lees meer >>
 • De winter doorkomen met minder antibiotica (deel 2)

  Kan dit wel?

  De voornaamste reden waarom er meer mensen ziek worden nu is voornamelijk het feit dat de scholen terug open zijn. Hierdoor wordt de meest onderschatte broedhaard van micro-organismen, namelijk het zieke kinderlijf, bloot gesteld aan onwetende vriendjes en vriendinnetjes, waarna deze hun virusjes weer doorgeven aan mams en paps, die zo vriendelijk zijn dezen mee te nemen naar het werk.

  lees meer over antibiotica >>
 • Dokter, kan u me iets voor mijn weerstand geven?

  In het merendeel van de gevallen wil de patiënt ons meedelen dat hij zich de laatste tijd niet fit voelt. Meestal gaat het om frequent ziek worden door bovenste luchtweginfecties of ontstekingen van het spijsverteringsstelsel. Toch zijn er heel wat patiënten die ons eigenlijk willen zeggen dat ze zich moe voelen en maar niet uitgerust geraken. Vaak heel verschillende verhalen maar toch gebruiken ze dezelfde woorden. Aan de slag ermee!

  lees meer over weerstand >>
 • De winter doorkomen met minder antibiotica (deel 1)

  Kan dit wel?

  De voornaamste reden waarom er meer mensen ziek worden nu is voornamelijk het feit dat de scholen terug open zijn. Hierdoor wordt de meest onderschatte broedhaard van micro-organismen, namelijk het zieke kinderlijf, bloot gesteld aan onwetende vriendjes en vriendinnetjes, waarna deze hun virusjes weer doorgeven aan mams en paps, die zo vriendelijk zijn dezen mee te nemen naar het werk.

  lees meer over antibiotica >>
 • Wanneer Bodyflex Combi? Wanneer Regressie?

  Er zijn blijkbaar heel wat patiënten die schipperen tussen beide producten. Voor de hand liggend uiteraard omdat ze allebei worden ingezet bij aandoeningen en pijnen van het voortbewegingsstelsel. Toch zijn er enkele verschillen.

  lees meer >>
 • Hoe weet ik of ik genoeg vitamines heb ingenomen?

  Het zal u mogelijk verrassen, maar wij zijn geen grote gebruikers van vitamines. Wel geloven we nog steeds dat een gevarieerde voedingsinname garant moet staan voor een evenwichtig aanbod van alle micronutriënten. We leggen de klemtoon op gevarieerd. Hiermee bedoelen we de nadruk op eerlijke voedingsingrediënten met zo weinig mogelijk kunstmatige bewerkingen.

  lees meer over vitamines >>
 • Reacties gelezen over gebruik van Dynaforce bij depressie, chronische pijn, slapeloosheid.

  Het lijkt blijkbaar een wondermiddel tegen alle ziekten

  Maar nu komt het: bij mensen met een job waar vooral mentaal werk plaatsvindt, zoals concentreren, assimileren, onthouden, plannen,… zie je dit niet. Deze mensen werken ’s avonds nog laat door. Uiteraard omdat ze vaak verantwoordelijke functies hebben, maar ook omdat ze nog kunnen. Ze hebben namelijk geen voldoende fysieke moeheid opgebouwd tijdens de dag om uitgeput genoeg te zijn om gaan te rusten of te slapen.

  lees meer over Dynaforce >>
 • Allergie

  Van eczeem over hooikoorts tot astma en weer terug!

  Voor sommige families de hel, terwijl anderen er nauwelijks weet van hebben. Alles wat met allergie te maken heeft 'boomt' tegenwoordig. Sluitende verklaringen hiervoor hebben we niet, doch men heeft wel enkele vermoedens. Zo denkt men dat zowel de overvloed aan vaccinaties als het afnemen van infecties tijdens de kindertijd er mee te maken hebben. Dit mede door een evenwichtigere en rijkere voeding, en betere algemene levensomstandigheden. Hier is ongetwijfeld onze toegenomen hygiëne mee verantwoordelijk voor.

  lees meer over allergie >>
 • Allergie

  Kan astma echt in de darmen ontstaan?

  Om deze reden vooral merken we dat een groot aantal van de consultaties in onze praktijk in verband staat met allergische ziekten. En we merken dat hier geen leeftijd op staat. Zelfs bejaarden komen ons consulteren met een eerste aanval van allergie, hooikoorts of astma. Op zo’n hoge leeftijd nog een allergische aanval doen, geloof ons, dat was 20 jaar geleden niet waar.

  lees meer over astma >>
 • Ontgiften om van mijn allergie verlost te geraken

  Is dat niet voor softies?

  Indien voedingsallergie of –overgevoeligheid voor specifieke voedingsstoffen werd bewezen of wordt vermoed, moet deze stof en aanverwanten worden geëlimineerd. Tenminste wanneer dit mogelijk is! Zo is het natuurlijk iets makkelijker om aan gluten te ontsnappen dan aan een explosie van graspollen op een mooie zomerdag.

  lees meer over ontgiften >>
 • Neem je antidepressiva of anti-epileptica?

  Dan moet je steeds vitamine B bijnemen!

  Dit is al erg lang bekend, ook in de gewone geneeskunde. Maar steeds blijft men dit vergeten, op straffe van verminderd therapeutisch resultaat of een pak nevenwerkingen. Van antidepressiva (zowel de oudere als de meer recente SSRI’s) is algemeen bekend dat ze alleen kunnen werken wanneer er afdoende vitamine B in het lichaam aanwezig is.

  lees meer over vitamine B >>
 • Klierkoorts

  Fase 2

  Eerder kon u in een artikel lezen hoe wij een acute klierkoorts zouden aanpakken. Hierdoor merken we een snellere recuperatie van de ziektetoestand van onze patiënten, tegelijkertijd met een soms verbazingwekkende opklaring van de bloedresultaten.

  lees meer over klierkoorts >>
 • Klierkoorts

  Acute fase!

  Minstens 1 x per maand stellen we de diagnose acute klierkoorts of mononucleosis infectiosa. Bijna altijd zijn de patiënten adolescenten of jonge volwassenen. Meestal gaat het over een primo-infectie (de eerste keer), hoewel er ook een tweede opstoot, soms jaren later, mogelijk is.

  lees meer over klierkoorts >>
 • Ik blijf maar hoesten.

  Niemand lijkt me te kunnen helpen.

  We hebben het in eerdere artikels al geschreven. Wanneer iemand blijft hoesten, denkt men onmiddellijk aan de longen. En dit is volledig onterecht. Hoest ontstaat bijna nooit in de longen en dat gaat u meteen logisch in de oren klinken!

  lees meer over hoesten >>
 • Wat denkt u hiervan?

  Ik sukkel al jaren met lage rugpijn en nu schrijft mijn dokter mij antidepressiva voor.

  We kunnen natuurlijk niet in het hoofd (en nog minder in het dossier) van uw arts kijken, maar alles draait in de geneeskunde om zelfgenezend vermogen. Dit wordt u duidelijk wanneer u even terugdenkt aan de laatste keer wanneer u zich verwond heeft en merkte dat het letsel vanzelf genas na enkele weken. Of nog duidelijker, wanneer we het hebben over griep.

  lees meer over lage rugpijn >>