Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Wij ademen verkeerd (deel 2)

Dit maakt ons allen ziek!

2 januari 2017 | door slimgenezen
Dit maakt ons allen ziek!

En wij denken dat deze methode nog altijd waardevol kan zijn. Maar zoals altijd is zij wat weggedrongen door de hokuspokusverhalen waarmee de nieuwste ontwikkelingen in de ziekenhuizen vaak worden aangekondigd. Daarenboven weten we als arts maar al te goed dat een methode die inspanningen vergt van de patiënten, meestal snel wat aanhang verliest!

Desalniettemin proberen we onze gemotiveerden mee in bad te trekken. We merken dagelijks dat bij chronische patiënten een belangrijke factor sympaticotonie (adrenaline overgevoeligheid) en dus ook hyperventilatie aanwezig is. En dit is niet zo onlogisch wanneer je erover nadenkt. Welke typische karakteristiek hebben pijnen zoals reflux, spastisch colon, spanningshoofdpijn met elkaar gemeen? Spasmen natuurlijk! 
En laat dit nu niet het credo van hyperventilatie zijn.

Daarenboven vinden we bij fibromyalgie, CVS en andere chronische syndromen nog altijd geen ontstekingsparameters in het bloed. En ja, ook hier vinden we in de praktijk telkens een verhoogde zuurstofsaturatie, een typisch teken van  hyperventilatie.

Wel wil ik hier nog opmerken dat wanneer we het woord hyperventilatie uitspreken, iedereen meteen denkt aan de paniekerige mensen die zichzelf niet onder controle hebben en klagen over kortademigheid, spastische pijnen in de ledematen en wegdraaien van het hoofd. Maar uiteindelijk is deze vergelijking zo gek nog niet.

De chronische variant waar wij het hier over hebben, vertoont in feite precies dezelfde symptomen, maar dan op een continue basis. Dus niet opgemerkt door de omgeving of door de patiënt zelf, maar hierdoor veel ingrijpender. Want deze reflexmatige manier van ademen op stressmomenten gaat na een tijdje overheersen en kan zelfs de enige manier van ademen worden.

De stressprikkel die deze hyperventilatieademhaling in gang zet hoeft zelfs helemaal niet uitzonderlijk  te zijn. Bijvoorbeeld het gerinkel van de telefoon kan voldoende zijn om sneller en dieper te gaan ademen.

Hierboven heeft u gelezen wat er dan kan gebeuren. De zo overvloedige zuurstofmoleculen geraken niet meer in de cel en veroorzaken dus vroeg of laat klachten door precies een zuurstoftekort. Op het eerste zicht kunnen dan symptomen ontstaan die ook bij de acute vorm van hyperventilatie horen zoals hierboven opgenoemd, maar dr. Buteyko en zijn studenten waren van mening dat deze foute manier van ademen in overdrive uiteindelijk elke ziekte onmogelijk nog te herstellen maakt. En hier valt zeker wat voor te zeggen.

Hoe kan je anders verklaren dat doodzieke mensen zich toch weer een stukje beter kunnen voelen na een wandeling of een andere fysieke inspanning? Hier lijkt de stijging van CO2 (door de inspanning) en nadien het beter opnemen van zuurstof in de cel toch een mooie verklaring voor het verbeterd gevoel.

Hoe dan ook geloven we er sterk in! En raden we nog meer dan vroeger, zelfs onze meest ernstige zieken, een veel actiever leven aan.

Hieronder de grote lijnen van de "Buteykomethode":

- Adem steeds door de neus, nooit door de mond. Let erop alleen te spreken bij het uitademen. De diehards kunnen ook een kleine plakband bevestigen aan één mondhoek bij het slapengaan, om hierdoor de mond tijdens de nacht zolang mogelijk gesloten te houden. We verliezen namelijk heel wat CO2 bij het uitademen tijdens de slaap.

- Doe zoveel mogelijk ‘mini breath holds’ waarbij je na het uitademen enkele seconden extra wacht alvorens de volgende keer in te ademen. Probeer ook bij elke inspiratie iets minder diep te ademen dan dat je van plan was.

- Probeer zo veel mogelijk te bewegen, liefst niet te intensief. Wandel bijvoorbeeld minstens 30 minuten per dag en probeer dit te doen met de mond gesloten en hierbij extra nog 1 neusgat met de vingers af te sluiten. Interessant is hierbij geregeld van neusgat te veranderen waardoor de neus de hele dag open blijft.

Het doel van deze methode is om zoveel mogelijk het CO2-gehalte in ons lichaam te verhogen. Hierdoor gaan we het parasympatisch stelsel stimuleren waardoor we echt kunnen herstellen van geleverde inspanningen. Hierdoor gaan we minder pijn en moeheid ervaren, beter slapen en minder stressgevoelig worden. Na een tijdje gaat uiteindelijk iedereen veel gezonder worden, zelfs in het geval van ernstige zieken.

Wij, van SlimGenezen, stellen hierbij de volgende supplementen voor om het parasympatisch zenuwstelsel te ondersteunen. Ook hierdoor gaan we beter herstellen en onze taken met veel minder energieverlies kunnen volbrengen.
 

Voedingssupplementen Omschrijving Aanbevolen gebruik
Dynaforce Extract van de Rhodiola Rodens plant 3 x 30 druppels per dag
Cytozyme AD Voedingssupplement op basis van dierlijke extracten ter ondersteuning van de bijnierschors  2 tot 4 tabletten per dag

Meer van Slim Genezen

  • Een continue kwelling!

    Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

  • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

    Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  • Een pot nat?

    Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen